Expoziţie la Muzeul de Artă Vizuală: Valeria Duca, puştoaica minune a picturii

Expoziţie la Muzeul de Artă Vizuală: Valeria Duca, puştoaica minune a picturii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • La 17 ani, a ajuns deja la 12 expoziţii personale * Nu e pasionată doar de pictură: a sărit cu paraşuta şi are centura neagră, 3 Dan, la Taekwondo

Muzeul de Artă Vizuală găzduieşte, timp de o lună, expoziţia de pictură “Antract”, a tinerei Valeria Duca (17 ani), din Republica Moldova. Pe cât de frumoasă şi talentată, pe atât de modestă, Valeria ne-a declarat la vernisajul de marţi seară: „E cel mai firesc să fii tu şi nu trebuie să te complici să pari altcineva decât cel care eşti”. Sportivă de performanţă, Valeria are centura neagră – 3 Dani, la Taekwondo şi a sărit cu paraşuta pe când avea opt ani, în tandem cu un antrenor. Spune că cele două laturi ale personalităţii sale, cea artistică şi cea sportivă, sunt în armonie totală. "Sunt opuse, dar menţin balanţa vieţii mele. Atât pictura, cât şi Taekwondo le practic de aproape şapte ani”, mărturiseşte tânăra. La Galaţi, Valeria a adus 52 de lucrări: unele dintre ele au fost expuse anul trecut, la Bienala de la Veneţia, unde a reprezentat Republica Moldova, apoi au mai fost prezentate anul acesta, în martie, la Odessa. Numele expoziţiei, „Antract” are şi el  o semnificaţie: „Mă gândeam că trebuie să găsim o pauză pentru artă, în rutina noastră de fiecare zi. Sper ca lucrările mele să transmită emoţii pozitive şi să creeze o atmosferă bună. După cum spunea pictorul francez Camille Corot, dacă pictura este o nebunie, atunci este o nebunie dulce. Trebuie doar să o căutăm şi să o înţelegem”, afirmă Valeria. 

Muzeul de Artă gălăţean a impresionat-o pe tânăra pictoriţă: „Am văzut aici o colecţie foarte frumoasă de lucrări valoroase. Întotdeauna m-au impresionat pictorii vechi, Grigorescu, Tonitza, Baba – chiar am în expoziţie două copii după Corneliu Baba”.

Pentru Valeria, lucrurile care contează sunt părinţii şi ceea ce simte. "Citeam din memoriile pictorului Mihai Grecu, care, la 50 de ani, scria: Am o vârstă când contează pentru mine doar ceea ce simt. Asta o pot spune şi eu, acum, la 17 ani”, spune pictoriţa.

Îndrăzneala Valeriei

La vernisaj, directorul Dan Basarab Nanu a vorbit despre îndrăzneala Valeriei şi a subliniat faptul că „Muzeul de Artă promovează creaţia acelor tineri care încearcă să facă lucruri bune, care se oferă publicului şi criticilor. Să nu credeţi că muzeografului Gheorghe Miron i-a fost uşor să găsească soluţia de expunere în aşa fel încât mesajul plastic al Valeriei Duca să fie perceptibil, să fie înţeles şi receptat la reala lui valoare”, a mai spus Dan Nanu. La rândul său, plasticianul Gheorghe Miron a mărturisit că a privit lucrările cu ochi de profesor: "Le-am repartizat pe mai multe secţiuni. Am aşa, o ciudă interioară, când găsesc câte ceva rezolvat plastic bine şi mă întreb: de ce n-am făcut-o eu? Am găsit în lucrările sale lucruri extraordinar de frumoase, lucruri făcute, cred, din sufletul Valeriei. Trebuie să nu uităm că avem de-a face cu un copil de 17 ani care are, până în acest moment, 12 expoziţii personale. Să-mi fie ruşine, eu nu am decât trei! Cu siguranţă, Valeria va ajunge o pictoriţă foarte mare, puţin mai încolo”, afirmă optimist Gigi Miron.  

Citit 9629 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iunie 2012 19:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.