Şcoală de vară la „V.A.Urechia”: Copiii învaţă să devină inventatori!

Şcoală de vară la „V.A.Urechia”: Copiii învaţă să devină inventatori!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri s-a deschis, la Biblioteca „V.A.Urechia”, Şcoala de vară pentru copii şi tineri intitulată „Evrika! Pot să creez. Introducere în proprietatea industrială”, organizată de instituţia gazdă, în parteneriat cu Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), cu sprijinul Centrului Enterprise Europe Network, de la Camera de Comerţ şi Industrie şi al Parcului de Soft din Galaţi. Participă 118 copii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, de la toate şcolile şi liceele gălăţene, care au ales ca în vacanţa de vară să facă parte şi din Clubul curioşilor, organizat de Bibliotecă.

Ieri, Adina Ciurea, examinator în cadrul Direcţiei Brevete de invenţie de la OSIM, le-a explicat ce este un brevet, o marcă, ce înseamnă proprietatea industrială, care sunt paşii de urmat şi ce criterii trebuie să îndeplinească o invenţie pentru a putea fi brevetată. La rândul lor, copiii au spus ce le-ar plăcea să inventeze: un cifru pentru a codifica propoziţiile, o telecomandă universală, un traducător al limbajului animalelor, un robot care să se transforme în mijloc de transport universal, cu vas de croazieră cu aripi de avion, o casă în care obiectele să ştie singure ce au de făcut şi câte şi mai câte idei năstruşnice. „Omenirea a progresat pentru că oamenii s-au apucat să inventeze, pentru a rezolva problemele pe care le-au întâlnit. Important este să înţelegeţi cum funcţionează legile şi principiile universului şi să le puneţi - cu imaginaţia şi talentul vostru - la treabă”, a spus Adina Ciurea, amintind că pentru secolul XX cele două mari invenţii ce-şi dispută supremaţia sunt maşina de spălat şi calculatorul.

Visele se pot materializa în invenţii

Aşa cum bine puncta plasticiana Carmen Lazăr, bibliotecar în cadrul OSIM, „important e ca tinerii să ştie, de la vârste cât mai fragede, că visele lor se pot materializa în invenţii”.

Directorul Bibliotecii, Ilie Zanfir, le-a promis gălăţenilor că în viitorul apropiat, biblioteca va dispune de un raft unde cei interesaţi să găsească materiale informative puse la dispoziţie de OSIM, iar Letiţia Buruiană, coordonatorul şcolii de vară, a anunţat că programul acesteia continuă astăzi şi mâine, între orele 9,00 şi 16,00, cu alte activităţi de interes. Cine ştie, peste ani, de unde se va ivi mintea strălucită care să inventeze ceea ce nouă nici nu ne trece prin cap…

Citit 6841 ori Ultima modificare Miercuri, 01 August 2012 19:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.