Sfinţeşte şi luminează

Sfinţeşte şi luminează
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Una dintre cele mai tinere parohii din Galaţi este Biserica „Sfântul Atanasie Patelarie”, sfânt locaş care a înnobilat un spaţiu anost din cartierul Micro 18. Piatra de temelie a acestei frumoase biserici a fost aşezată în 11 decembrie 2005, după tradiţie, de Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos. Acelaşi Ierarh care ne-a făcut părtaşi în anii din urmă la mai multe manifestări religioase, de referinţă fiind cea din 26 octombrie, anul Domnului 2004, când au fost aduse - la Galaţi -  Moaştele Sfântului Atanasie.

S-a slujit la început în cort. Astăzi, în cinstea acestui Sfânt, care este aşezat în calendarul Bisericii Ortodoxe Ruse încă din anul 1661, avem un Sfânt Altar, între primele din ţară închinate lui. Aici slujeşte părintele paroh George Marius Cristea, care de câţiva ani zideşte spiritual şi material Biserica „Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie”, Sfântul care s-a nevoit pe aceste meleaguri ale Dunării de Jos în vremuri cumplite pentru Ortodoxie, la mijlocul veacului al XVII-lea, mai bine de zece ani.

Sfântul locaş a fost ridicat pe un teren dăruit bisericii de familia Nistor Munteanu din Şerbăneşti; 1.400 de metri pătraţi de pe fosta lizieră a Galaţiului sunt astăzi transfiguraţi într-un loc  unde Dumnezeu  cheamă la unitate treimică pe tot omul.

Ca stil arhitectural, întreg spaţiul bisericesc de la Sfântul Atanasie este amenajat în stil rustic şi încălzeşte spaţiul urban plin de blocuri din beton. Gardul este după modelul celor ştefaniene.

Biserica este făcută din lemn, după proiectul arhitectului Niels Auner, în stil moldovenesc, stil „spart” prin turla care împrumută - prin înălţimea şi formele ascuţite - puţin stilul bisericilor de lemn din Maramureş. Edificiul bisericesc este acoperit cu tablă de cupru. La interior, totul sclipeşte. Deşi nu s-a realizat „haina bizantină” - pictura -  creştinul care intră în noul sfânt locaş este copleşit de lumina care vine de la Sfântul Altar, prin catapeteasmă - poarta spre cer a creştinului.

Ochii Sfinţilor din icoane - realizate de tânărul pictor Cristi Bădălan (fiul pictorului Sterică Bădălan) - luminează tot creştinul care intră aici,  încântă ochiul şi înnobilează sufletul. „Catapeteasma, stranele, uşile de la intrarea în sfântul locaş sunt realizate din lemn de stejar la Târgu Neamţ, ne-a spus părintele Cristea. Dantelăria în lemn este… brodată de sculptorul Grigore Tălăsmăcanu.

Interiorul este finalizat şi pregătit pentru sfinţire, acum ne concentrăm atenţia pe amenajarea curţii. Vom aşeza în curte o fântână arteziană, cu copaci, cu flori, cu tot ambientul care să ne întoarcă în Grădina Raiului, măcar când păşim în curtea acestui sfânt locaş”.

Aici, „Hristos este împărtăşit copiilor”

Slujirea la Sfântul Altar se îmbină şi aici armonios cu programul de catehizare a copiilor. Pe lângă slujbele care fac parte din viaţa bisericii şi a creştinului, aici programul „Hristos împărtăşit copiilor” este un mod de viaţă pentru 30 de copii de la Şcoala nr. 40 „Iulia Haşdeu”.

Despre acest program ne-a vorbit părintele Cristea, dar ne-am convins că activităţile  nu sunt imaginare, nu sunt teorie, când pe uşa bisericii şi-a făcut apariţia un copil…

„Am terminat cursurile şi am venit să-I mulţumesc lui Dumnezeu pentru că am avut o zi bună la şcoală, ne-a spus Adriana A., în vârstă de 8 ani. Vin la această Biserică încă de când se slujea la cort şi nu am lipsit în nicio duminică, de când părintele ne cheamă să ne înveţe cum să-L trăim pe Hristos, cum să-L avem de prieten, cum să ne împărtăşim din lumina lui Dumnezeu  şi să facem fapte frumoase…”

Ca să se şi vadă mai bine că Biserica aceasta sfinţeşte şi luminează şi locul, nu numai creştinul, trebuie ca neîntârziat să se facă lumină şi împrejurul sfântului locaş sufocat de construcţii provizorii. 

Rugătorii şi dăruitorii

Viaţa într-o parohie este una comunitară. Fiecare creştin - mai mic sau mai mare, mai avut sau mai sărac - aduce drept jertfă lui Hristos ce-i este pe măsură. Unul o rugăciune, altul un bănuţ pentru o lumânare, altul o cărămidă, altul trei, altul mai multe…

Când se ridică însă un Sfânt Altar, fiecare gest  făcut din dragoste creştinească contează. La Biserica Sfântului Atansie, acestea nu au lipsit în toţi anii din urmă.

„Am primit sprijin din partea unor sponsori fără de care nu am fi reuşit să ridicăm Sfântul Altar, mărturisea cu smerenie părintele Cristea. A fost şi rămâne importantă implicarea Comitetului parohial în acţiunile sociale ale parohiei.

Din bănuţul care se adună de la creştini, periodic, ducem puţină bucurie în casele a 25 de creştini cu stare socială precară, persoane înscrise în programul nostru social. De asemenea, zidirea bisericii a necesitat şi mai necesită rugăciune şi trudă, dar dăm slavă lui Dumnezeu că avem în tânăra noastră parohie dăruitori care au susţinut financiar ridicarea bisericii, între aceştia consilieri locali, medici, profesori, ingineri, adevăraţi creştini, cărora le mulţumim”.

Între cei care au pus umărul la înălţarea frumoasei biserici se numără Firma „Bogdanconstruct”, doamna Dimitriu Valentina - diriginta de şantier, dr. Lucreţia Roşca, membră în comitetul parohial, doamna Mirela Cernat - directoarea Şcolii nr. 40; nici domnii nu lipsesc, ei sunt primarul municipiului Galaţi, aleşi din Consiliul Municipal care au  susţinut constant biserica, semn că au înţeles că evenimentul din luna mai necesită unitate în Hristos. Şi unde putem să o arătăm unirea dacă nu în Biserică, răspunzând chemării Arhiereului locului?

Multe sunt faptele frumoase care s-au întâmplat în ultimii ani la Biserica Sfântului Atanasie din Galaţi. Cu siguranţă, măritul Sfânt - care s-a ostenit în rugăciune şi priveghere prin aceste locuri cu peste 350 de ani în urmă - acum înalţă o rugăciune la Dumnezeu şi la Maica Sa pentru liniştea şi pacea care trebuie să se aşeze mai mult în inimile oamenilor. 

Mai ales în aceste vremuri de înstrăinare, de alienare a românului împovărat din zi în zi de tot mai multe greutăţi.

Citit 1396 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.