În labirintul memoriei, prin evocare

În labirintul memoriei, prin evocare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noul sediu al Librăriei Humanitas a găzduit ieri lansarea volumului de evocări „Ocrotiţi-l pe Romeo”, al scriitorul Ilie Tănăsache (în fotografie, primul din dreapta). Legat de judeţul Galaţi prin locul de obârşie, prin activitatea de gazetar la „Viaţa nouă” şi cea de secretar literar al „Dramaticului”, Ilie Tănăsache şi-a pus semnătura, cu acest volum apărut anul trecut la Editura Vox, pe cea de-a 24-a carte.

Tocmai de aceea, atributul de „mohican al scrisului, în sensul bun al cuvântului”, lansat dea scriitorul Theodor Parapiru, a părut îndreptăţit. Acesta a remarcat capacitatea autorului de a rememora esenţialul, precum şi uzul onestităţii, argumente supreme când vine vorba de un foarte bun evocator. De asemenea, credinţa directorului Bibliotecii „V.A. Urechia”, Ilie Zanfir, este că noua apariţie editorială se poate aşeza între cele trei cărţi reprezentative pentru Ilie Tănăsache.

Lansarea de joi a avut un parfum aparte, asemănător cu cel al Galaţiului de odinioară.  Asta pentru că, la un moment-dat, câteva dintre întâmplările cu scriitori şi ziarişti, povestite în carte, au fost evocate chiar de unele dintre personaje, precum Radu Macovei, actualul director general al „Vieţii libere”, sau scriitorul Dan Plăeşu.

În ciuda senzaţiei că adresabilitatea volumului se îngustează la generaţiile de-o seamă cu autorul, „personajele” care au luat ieri cuvântul au fost, de fapt, tineri, aşa cum erau în urmă cu câteva zeci de ani, când i-a cunoscut Ilie Tănăsache.

La rândul său, autorul, faţă în faţă cu personajele sale, a ţinut să spună, pentru cei care nu au citit încă volumul „Ocrotiţi-l pe Romeo”, că cele mai multe texte sunt haioase şi că a preferat să lase deoparte aciditatea pe care unii ar căuta-o într-o carte de amintiri.

Citit 729 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.