După mai bine de cinci ani de modernizări, se redeschide sala Casei de Cultură a Sindicatelor

După mai bine de cinci ani de modernizări, se redeschide sala Casei de Cultură a Sindicatelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Astăzi vor juca aici Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă şi Dorina Chiriac

După mai bine de cinci ani de când a fost închisă pentru modernizare, sala Casei de Cultură a Sindicatelor (CCS) se deschide astăzi, 15 octombrie, când Teatrul de Comedie va juca la Galaţi piesa „Femeia care şi-a pierdut jartierele".

Directorul instituţiei, Octavian Manole (care a "moştenit" funcţia de la tatăl său, regretatul Ioan Manole) susţine că s-au făcut investiţii în valoare de aproximativ 500.000 de euro, dintre care 450.000 de euro au fost daţi de firma Galmopan, a lui Petrică Herescu, în baza unui contract de asociere în participaţiune. Restul de 50.000 de euro au provenit din fondurile proprii ale CCS, spune directorul acesteia.

Asociere controversată

„Au fost destule voci care au susţinut că fraţii Herescu au vrut să pună mâna pe clădire. La un moment dat, cei de la Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor ne-au cerut să renunţăm la asociere, dar CA al Casei de Cultură a hotărât să meargă mai departe. Au venit nişte bani prin care am reuşit să reabilităm sala şi pe care nu i-am fi primit de nicăieri. Nu au cum să pună mâna pe clădire, pentru că e stipulat clar în contract că amenajările, renovările şi reparaţiile rămân ale noastre fără nicio pretenţie din partea asociatului Galmopan. După renovarea sălii, firma ar trebui să primească 70 la sută din profit, iar noi 30 la sută. Acest lucru se va întâmpla numai dacă Galmopan va termina de făcut investiţia de 700.000 de euro stipulată în contract. Deocamdată, mai sunt de făcut lucrări de 250.000 de euro. Deocamdată am investit şi noi pentru a putea reda sala în folosinţă. Mai sunt mici detalii de pus la punct, dar putem funcţiona normal”, ne spune optimist Octavian Manole.

Deşi susţine că până acum Galmopan nu a creat nicio problemă, tot el este cel care se plânge că lucrările nu s-au făcut la timp. Sala CCS ar fi trebuit să fie gata încă din 2010, dar abia doi ani mai târziu s-a reuşit acest lucru.

Galmopan n-a mai investit nimic din 2009

Cu excepţia finisării şi montării scaunelor şi a scenei, investiţia a rămas cam la acelaşi la acelaşi stadiu încă din 2009. Tot într-un articol din ziarul nostru, directorul Manole se lăuda atunci cu aproape aceleaşi realizări. Diferenţa e că au fost montate scaunele, s-a făcut scena, s-a pus mocheta şi s-a terminat antifonarea pereţilor. Lucrările PSI, instalaţia de căldură şi cea de ventilaţie şi cea de electricitate, ca şi cabinele actorilor erau deja gata de atunci. Se refăcuse tavanul şi pardoseala. Toaletele noi şi moderne erau în 2009 dotate, dar nefuncţionale, iar acum sunt în acelaşi stadiu. Spectatorii le vor folosi, deocamdată, tot pe cele vechi. Deşi mecanica scenei a fost schimbată, cortina a rămas tot cea veche.

Mai trebuie spus că, odată cu refacerea sălii, capacitatea acesteia este de 530 de locuri, nu de 700 cât era înainte de a intra în procesul de modernizare. Şi asta pentru că s-a ales confortul, apelându-se la fotolii, care ocupă ceva mai mult loc decât scaunele de dinainte.

Mall-ul - un vis spulberat

Se ştie că intenţia fraţilor Herăscu, atunci când au semnat contractul de asociere, era să construiască pe terenul de lângă CCS un mall, cu o cupolă de sticlă, care ar fi adus profit substanţial. Cum nu au obţinut terenul de la Primărie, interesul pentru investiţie a scăzut. Ce venituri poate aduce CCS, în comparaţie cu un mall? „Aşa au pierdut un proiect prin fonduri europene de peste 20 de milioane de euro. Însă, pentru noi, asocierea a fost benefică”, se arată din nou optimist Octavian Manole.

Cum, necum, sala de la CCS îşi va primi în sfârşit spectatorii. Cum vor evolua însă lucrurile din perspectiva acestei asocieri controversate între Galmopan şi CCS, rămâne de văzut.

Citit 8580 ori Ultima modificare Duminică, 14 Octombrie 2012 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.