Şi Primăria Galaţi a pus umărul la zidirea bisericilor

Şi Primăria Galaţi a pus umărul la zidirea bisericilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În anul care s-a încheiat, Consiliul Local Galaţi a alocat fonduri pentru ridicarea sau restaurarea a 36 de aşezăminte bisericeşti din municipiul Galaţi. Suma este în valoare de 2.224.000 lei.

Per total pare mare. În realitate, dacă luăm lista pe fiecare sfânt locaş şi o raportăm la necesităţile fiecăruia în parte, vom observa că în unele situaţii ele sunt simbolice.

Suntem convinşi că sunt şi păreri contrare, potrivit cărora bisericile nu ar trebui să fie susţinute de la bugetul local. Le vom spune acestora că nu au înţeles încă faptul că Biserica, dincolo de zidirea materială,  înseamnă „adunarea oamenilor” întru Hristos şi cu Hristos.

„În ultimii ani, inclusiv anul trecut, am încercat să întindem o mână de ajutor pentru mai toate bisericile, ne-a spus, recent, Dumitru Nicolae, primarul municipiului Galaţi. Am considerat că susţinerea unor parohii este şi datoria noastră, pentru că oamenii sunt ai comunităţii, ai statului, şi au dreptul să-şi manifeste credinţa într-o biserică decentă, în siguranţă. Nu spun că nu au fost şi voci contrare, dar majoritatea consilierilor a fost de acord ca şi bisericile să fie susţinute într-o anumită măsură de la buget…”

Desigur, suma alocată pentru „viaţa spirituală” a comunităţii gălăţene este infimă, dacă o raportăm la bugetul municipiului Galaţi. Oricum, gestul trebuie apreciat şi nu  trebuie dezavuat. Ca idee, sumele distribuite pe fiecare parohie în parte sunt între 20.000 şi 100.000 lei.

De sprijin este nevoie în continuare. Privind lista cu ce s-a alocat în 2008 şi ce necesităţi sunt, cunoscând starea precară în care trăiesc oamenii din unele zone, nici nu ştii care lucrare este mai importantă.

Cea de la Biserica Sfântul Antonie cel Mare care are şi un aşezământ social sau finalizarea Bisericii „Sfinţii Martiri Brâncoveni” - locaş ce deserveşte jumătate din municipiu - dacă avem în vedere că fiecare dintre noi avem măcar o rudă la cimitirul din apropiere.

Nu mai vorbim de frumoasele şi noile biserici „Sfinţii Casian şi Gherman”, „Sfântul Ioan Botezătorul” sau „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, „Sfântul Mina” (foto), „Înălţarea Domnului”, „Sfântul Ştefan cel Mare” - bijuterii arhitecturale; de asemenea, „Sfânta Ana”.

În anul trecut, au fost susţinute şi lucrările de restaurare a unor biserici vechi, mai toate pe lista monumentelor de patrimoniu. Ne gândim la prima urgenţă în perioada imediat următoare - Biserica „Sfântul Nicolae” care anul trecut a primit cea mai mică sumă de la bugetul local - 20.000 lei.

De mare urgenţă sunt şi lucrările la bisericile „Sfinţii Trei Ierarhi”, „Sfântul Dimitrie” - din cartierul Bădălan, sau „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, „Sfântul Spiridon”, de asemenea, cu un proiect social în plină derulare.

Tot anul trecut a primit de la bugetul local 50.000 lei şi Biserica „Sfântul Nicolae” de rit vechi.

Nu vom enumera fiecare sfânt locaş care a fost susţinut, am făcut-o cu prilejul sărbătorii patronului spiritual. Ce trebuie înţeles, e că viaţa spirituală a comunităţii în care trăim trebuie susţinută pentru ca în viitor copii noştri să aibă trecut, să poată să se raporteze la el cu dragoste şi luare aminte.

În continuare, rămâne important şi deloc de neglijat sprijinul administraţiei publice locale şi al celei judeţene, pentru susţinerea vieţii spirituale a unei comunităţi, indiferent care este ea.

Citit 777 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.