Şantier în lucru la Biserica „Sfântul Nicolae”

Şantier în lucru la Biserica „Sfântul Nicolae”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lucrările de restaurare sunt la jumătate * Resfinţirea sfântului locaş va avea loc peste două luni * Singurul sprijin financiar pentru susţinerea lucrărilor „a venit de la necăjiţii mei de enoriaşi…” *

Restaurarea spirituală de după 1990 în spaţiul creştin-ortodox a atras după sine şi restaurarea materială de care bisericile noastre istorice au nevoie. Una dintre ele, ne referim la Biserica „Sfântul Nicolae”, fosta mănăstire unde s-a nevoit doisprezece ani Sfântul Atanasie al III-lea Patelarie, are neîntârziat nevoie de înnoire.

În perioada 1-3 mai, Biserica „Sfântul Nicolae” din Galaţi va fi în centrul atenţiei, pentru că proclamarea ca Sfânt şi în Biserica noastră a Sfântului Atanasie impune acest lucru. În acest scop, deunăzi, am mers pe şantier să vedem cum merge lucrul la această biserică, unde slujesc părintele paroh Ioan Postolache, Protoiereu onorific şi părintele Costel Bulgaru - directorul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei”.

La interior, toată biserica este plină de schele pentru că o echipă de pictori-restauratori, condusă de domnul Sandu Stoleru (foto), lucrează din noiembrie 2008 la restaurarea hainei bizantine a sfântului locaş. Treabă de migală, pentru că ştim cu toţii că sunt situaţii în care e mult mai uşor să faci ceva de la început decât să-l refaci.

„Restaurarea picturii este în acest moment realizată în proporţie de cincizeci la sută, ne-a spus pictorul Sandu Stoleru. Sunt două stiluri de pictură, unul care aparţine pictorului Ioan Ioanid din Bucureşti şi care cuprinde turla. E vorba de Pantocrator, de cetele împărăteşti şi proorocii. Restul picturii este realizată de Mihai Bogdan Mociulschi din Bucureşti şi ca orice pictură deteriorată presupune atenţie şi dragoste faţă de ceea ce faci”.

Refacerea picturii nu e însă singura grijă a părintelui Postolache. În cele două luni care au rămas mai trebuie restaurată turla la exterior, apoi catapeteasma, plus pictura care este la jumătate. Problema problemelor însă este cea a decontării lucrărilor, pentru că tot ce s-a adunat până în acest moment „a fost de la necăjiţii mei de enoriaşi”, ne-a spus părintele Postolache.

Am înţeles printre cuvinte că în tot acest timp, singurul sprijin financiar pentru susţinerea lucrărilor este cel venit de la creştinii de rând. Părintele şi membrii Comitetului parohial merg din apartament în apartament pentru a mai aduna un bănuţ. Dar nu vă spunem mai mult, decât că „oamenii se plâng de ale lor şi eu de ale parohiei…”

Cum, necum, haina Sfintei Biserici trebuie să fie reînnoită, pentru că în primele zile ale lunii mai va avea oaspeţi de seamă şi va fi reînnoită în Duh.

Cum vom intra în Postul Mare, până la aprobarea bugetului Consiliului local - care sperăm că va aloca ceva fonduri - sperăm ca gălăţenii să-şi facă mai mult simţit sprijinul fată de acest sfânt locaş. Orice bănuţ este o arvună pentru dobândirea împărăţiei cerurilor, Care spun slava lui Dumnezeu şi întinderea lor vesteşte lucrarea mâinilor Lui…

E nevoie de sprijin în continuare

Pe 2 mai, Biserica „Sf. Nicolae” va fi resfinţită. Prin grija Arhiereului locului - Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, va fi proclamat ca Sfânt şi în Biserica noastră Sfântul Atanasie III-lea Patelarie. Sumele pot fi depuse în contul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Galaţi, deschis la CEC.

Codul fiscal al parohiei (atenţie sunt două cu acelaşi ocrotitor) este 13801159, cont nr. RO85CECEGL0136RON 0132908.

Citit 1835 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.