Moaştele Cuviosului Patapie vor ajunge, marţi, la Galaţi

Moaştele Cuviosului Patapie vor ajunge, marţi, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Moaştele Sfântului Patapie, vindecător de cancer,  vor ajunge la Galaţi marţi, 27 noiembrie, fiind dăruite spre închinare de Înalt Prea Sfinţitul Dionisie, Mitropolit de Corint - Grecia, care revine la Galaţi, la invitaţia Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos.

Atras de Cetatea Pustiei

Cuviosul Patapie este un rugător născut în 380, într-o familie creştină, în Teba Egiptului de Sus. De mic a fost atras de cuvântul Sfintei Scripturi, alergând pe urmele Sfântului Pavel Tebeul şi ale Sfântului Antonie cel Mare, primii nevoitori ai pustiei egiptene. A fost elev al Şcolii din Alexandria, unde a învăţat şi Sfântul Chiril, viitor Patriarh al Alexandriei. O vreme, Patapie s-a rugat la Mănăstirea Tebenisioţilor, întemeiată de Sfântul Pahomie cel Mare. Virtuţile sale alese îi determină pe contemporani să-i ceară să devină episcop al Tebei. Smerit, Cuviosul refuză şi se retrage în pustie; aici este căutat de ucenici pentru  cuvântul său tămăduitor.

Minuni de viaţă dătătoare

O molimă care s-a abătut asupra Tebei l-a determinat să revină în lume, unde cu darul rugăciunii a înlăturat boala molipsitoare din comunitatea egipteană.  Mai târziu, îl întâlnim pe Cuviosul Patapie alături de fostul coleg de Şcoală Alexandrină - Sfântul Chiril al Alexandriei - care l-a chemat pentru a înlătura practicile unor proroci mincinoşi care îi ademeneau pe egipteni cu ghicitul viitorului. Cu sprijinul Cuviosului, egiptenii au înţeles că cel care ne are în pază este Dumnezeu şi că toate sunt creaţia Lui. Minunile Sfântului Patapie nu s-au oprit aici. Îndreptându-se spre Constantinopol, echipajul corăbiei cu care plecase s-a confruntat cu o furtună care a pus în pericol nava, rănindu-l grav pe cârmaci. Cuviosul a trecut la cârmă şi echipajul a ajuns nevătămat în insula Creta; aici corăbierul a fost vindecat şi botezat. Sfântul Patapie s-a îndreptat spre Corint unde, o vreme, s-a nevoit, făcând multe fapte alese şi vindecări minunate.

Într-o colibă lângă Vlaherne

Dumnezeu şi misiunile Bisericii lui Hristos i-au purtat paşii în 435, la Constantinopol, aici aşezându-se într-o colibă în apropierea Bisericii Vlahernelor. A ridicat o altă biserică cu hramul Sfântului Ioan Botezătorul, dar pentru că erau mulţi ucenici veniţi din Egipt, mănăstirea s-a numit „a egiptenilor”. Sfântul Patapie a trecut la cele veşnice în anul 450.

Peste timp, Sfintele sale Moaşte au ajuns, potrivit dorinţei sale, în Corint, de acolo de unde vor veni la Galaţi însoţite de Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Dionisie de Corint.

Citit 7271 ori Ultima modificare Duminică, 25 Noiembrie 2012 15:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.