30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul gălăţenilor şi al românilor

30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul gălăţenilor şi al românilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sfântul Apostol Andrei, prăznuit în 30 noiembrie, este unul dintre cei doisprezece ucenici ai Mântuitorului. Este „cel dintâi chemat la Domnul”. Andrei, fiu de pescar în satul Betsaida din "Galileea Neamurilor", parte a Ţării Sfinte, era pe malul Lacului Ghenizaret, la pescuit, când a auzit chemarea Mântuitorului: „Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni!”

Andrei a alergat la fratele său, Sfântul Apostol Petru, zicându-i: „L-am găsit pe Mesia, Care se cheamă Hristos!” Mărturia lui Andrei l-a convins şi pe Petru. După Răstignirea şi Învierea Mântuitorului, ucenicii au pornit în lume să vestească Evanghelia lui Hristos. "Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă", ne informează Evanghelistul Matei.

Apostolul Andrei a venit în Scythia Minor şi există informaţii că a ajuns şi pe la noi. O tradiţie a locului spune că la Barboşi, în apropierea localităţii Şerbeşti, ar fi existat "Biserica lui Andrei". Frumosul colind al Sfântului Andrei, păstrat şi transmis din generaţie în generaţie, este o mărturie că Apostolul a trecut pe aici. Pentru credinţa sa în Hristos, păgânii l-au răstignit, la Patras-Grecia, pe o cruce în formă de X care-i poartă numele: Crucea Sfântului Andrei.

Din 1992, Apostolul Andrei este Ocrotitorul gălăţenilor.

Citit 7349 ori Ultima modificare Joi, 29 Noiembrie 2012 21:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.