FOTO Campanie VL - Biserici istorice gălăţene: Biserica "Sf. Spiridon" - expresie arhitecturală de veac XIX

FOTO Campanie VL - Biserici istorice gălăţene: Biserica "Sf. Spiridon" - expresie arhitecturală de veac XIX
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Biserica "Sfântul Spiridon" din Galați este o expresie arhitecturală a începutului de secol XIX, prezentând elemente caracteristice stilului bizantin moldovenesc. De la Moise N. Pacu aflăm că lucrul la ridicarea Bisericii ”Sfântul Spiridon” a fost început la 15 martie 1815 şi a fost finalizată în 1817. Astăzi, aici slujeşte părintele paroh Vasile Mogoş, împreună cu alţi slujitori.

Pe o vatră veche

Actualul altar a fost aşezat pe locul unei vetre bisericeşti mai vechi care avea acelaşi ocrotitor. Istoricul şi patriotul Eudoxiu Hurmuzachi ne relatează că locaşul a fost ridicat de ”breasla cismarilor” şi-l menţionează, în mod expres, pe Stan Tudoran cu fiul său Gheorghe şi nepotul său Enache". O menţiune despre Biserica "Sfântul Spiridon" se regăseşte într-o corespondenţă (pe o hartă a târgului Galaţi) din 26 decembrie 1793 a lui Eudoxiu Hurmuzachi orespondenţă cu reprezentantul comercial austriac în Moldova, Merkelius. Cu siguranță era vorba despre  fosta bisericuță de lemn care exista înainte de 1815. Despre o biserică de lemn cu hramul ”Sfântul Spiridon” din Galaţi aminteşe şi istoricul Nicolae Stoicescu în ,,Repertoriul bibliografic al monumentelor medievale din Moldova".

Sub povara vremii

La fel ca şi celelalte biserici din Galati şi aceasta a fost arsă în 1821, când creştinii s-au ascuns în biserică de teama atacurilor otomane cu eteriştii. Biserica a ars, iar ”oaminii, prindend (prinzând) de veste, au scăpat de flăcări, ardend (arzând) numai construcția de lemn a bisericei”, relatează Moise N. Pacu.

Pe o fundaţie de piatră de râu

Sfântul locaş este aşezat pe o fundaţie din bolovani de râu; are zidul gros de peste un metru şi este în plan triconc. Biserica este compartimentală după regulile unei biserici ortodoxe cu pridvor, pronaos şi naos. Are trei turle, potrivit tradiţiei, turla mare redă icoana Pantocratorului care ţine toată creaţia. La exterior, zidul este ”încins” cu un brâu median din cărămizi şi acelaşi motiv ornamental se găseşte şi la baza turlelor.

Restaurări

Ca orice zid făcut de mână omenească şi acesta a trecut prin multe vicisitudini ale vremurilor. După refacerea din 1821, a mai fost reparată şi în 1838, după cutremur.  În  1845 s-au refăcut turlele, iar în 1866 a fost reparată la interior, cu deosebire ”pictura şi decorul”, reținem din „Cartea județului Covurlui” a lui Moise N. Pacu, apărută în 1891. S-au făcut reparaţii şi în 1913 şi în 1924, an când a fost introdusă energie electrică; restaurare s-a realizat şi în 1962… Între anii 1993-1994, în vremea actualului paroh, s-au efectuat importante lucrări de consolidare, între altele, adaugându-se o reţea de stâlpi şi centuri din beton, pentru o mai bună susţinere. Astăzi, Biserica are o frumuseţe şi o bogăţie aparte, constând în multele suflete credincioase.

Ceva bogăţie materială a existat încă de la început. Astfel, în veacul al XIX-lea, Parohia deţinea două case în împrejurimi "cari produceau un venit anual de 1200 lei; aseminea un loc viran ce produce 200 lei pe an, precum și două locuri cu bezman cu produs foarte minim (doi galbeni austrieci amîndouă)". Astăzi, parohia are pe lângă biserică un aşezământ social pentru 35 de copii săraci, un cabinet de fizioterapie, o capelă mortuară şi mulţi creştini care aleargă la Sfântul Spiridon şi cer iertare de păcate şi grabnică vindecare.

Icoana Sfântului Spiridon - Făcătoare de minuni

Pictura Bisericii "Sfântul Spiridon" este una aparte şi este în stil bizantin. A fost aşezată (în 1871) de zugravul Constantin şi repictată la mijlocul veacul XX de Vasile Pascu din Focşani. De asemenea, catapeteasma este cea realizată la 1871, fiind restaurată după anii 2000, când s-au efectuat lucrări importante de restaurare la exterior şi la interior.

"Fiindcă cutremurele şi războiul şi-au spus cuvântul, au fost necesare şi intervenţii privind  programul iconografic. Actuala pictură a fost realizată între anii 1962 şi 1963. Atunci au fost refăcute ˝cu deosebire pictura și decorul˝", ne spune părintele paroh Vasile Mogoş.

Între anii 2006 şi 2007, întreaga pictură de la "Sfântul Spiridon" a fost restaurată de pictorul C. Condurache, cel care a restaurat şi pictura la Catedrala Galaţilor.

Chemarea Sfântului Spiridon

Istorica biserică este deţinătoarea nu numai a unei picturi deosebite, dar şi a unor icoane care depăşesc suta de ani de existenţă. Şi care adună multă rugăciune de mulţumire şi  cerere de vindecare trupească şi sufletească de la creştinii bogaţi sau săraci, dar cu credinţă multă. Biserica are un odor de preţ, anume Icoana "Sfântul Spiridon" - Făcătoare de minuni, care "a fost pictată în 1834", ne explică părintele Vasile Mogoş. Nu sunt date despre artistul  care a executat sfinţitoarea icoană, dar cu siguranţă ea este făcută şi de mâna nevăzută a Duhului Sfânt. Cererile aduse de creştini la această icoană a Sfântului Spiridon sunt aducătoare de vindecare şi de pace. Şi doar harul lui Dumnezeu dă vindecare celor necăjiţi care ajung aici şi care au nevoie de tămăduire.

În plus, în ultimii ani, au devenit tradiţionale pelerinajele care se fac la hramul din 12 decembrie, când îl prăznuim pe Sfântul Spiridon, Ocrotitorul aceste bisericii. În această zi, creştinii fac un şir imens, precum un fluviu, aşteptând să se închine la Icoana Sfântului Ierarh Spiridon.

Un aşezământ social şi un cabinet de fizioterapie

De la sfârşitul anului 2008 în Parohia „Sfântul Spiridon” din Galaţi fiinţează  un Centru de zi pentru 35 de copii care provin din familii sărace. În toţi aceşti ani am întâlnit şi am relatat despre mulţi elevi care provin din familii cu zece, opt, şase copii; alţii depind doar de atenţia unui părinte, de regulă, a mamelor. Este un beneficiu, ne spunea unul dintre voluntari, fiindcă aici biserica i-a ajutat pe mulţi copii să înveţe buchea cărţii, unii dintre aceştia fiind foarte buni la învăţătură... "Aşezământul acesta este o continuare a fostei şcoli care exista în grija bisericii noastre pe la 1852 şi care asigura educaţia unor copii din parohie", precizează părintele Vasile Mogoş.

45 de dascăli-voluntari

Încă de la înfiinţare, printr-un parteneriat durabil cu Primăria municipiului Galaţi şi cu Şcoala nr. 16 din Galaţi, aşezământul a beneficiat de dragostea şi altruismul a 45-46 de voluntari. Între aceştia mulţi profesori pensionari care alături de preoţii de aici sunt mamă şi tată şi dascăli, deopotrivă, pentru elevi. Micii asistaţi au asigurată o masă caldă pe zi, dar sunt sprijiniţi şi la pregătirea temelor, centrul funcţionând în regim „after school”. De asemenea, elevii beneficiază şi de alte servicii; de consiliere duhovnicească, de ajutor material la început de an şcolar şi peste an şi, de asemenea,  la marile sărbători creştine.

În ultimul an, Centrul şi-a extins aripile ocrotitoare oferind hrană pentru trup şi suflet şi pentru alţi 35 de copii de vârstă preşcolară de la Şcoala nr. 16 din Galaţi.

Un cabinet de fizioterapie

De câţiva ani aici fiinţează şi un Cabinet de fizioterapie unde voluntariatul este baza. Doctorul Anghel Teodor  şi o asistentă asigură consultaţiile şi tratamentul de specialitate. Beneficiarii, în număr de 350 în anul acesta, sunt creştinii din Galaţi care cer de la Sfântul Spiridon tămăduire pentru trup şi suflet.

Citit 10263 ori Ultima modificare Vineri, 14 Decembrie 2012 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.