Gălăţenii le-au luat-o înainte belgienilor: Crihană expune la Bruges

Gălăţenii le-au luat-o înainte belgienilor: Crihană expune la Bruges
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Belgienii vor putea vedea, la începutul lui 2013, ceea ce gălăţenii au admirat, în 2012, la  sala „Nicolae Mantu” a Galeriilor de artă. Florian Doru Crihană va deschide la Bruges, în sala de expoziţii a Turnului Belfort – simbolul arhitectural al oraşului, situat în Piaţa Mare, o amplă expoziţie dedicată atât broderiilor cât şi berii de Bruges.
„Tema mi-a fost sugerată de colectivul Centrului European al Caricaturii din Kruishotem – Belgia, în 2011, după expoziţia susţinută acolo: Veneţia - Titanic - Omul de zăpadă. Seria pe care  o prezint acum s-a format din două tronsoane prezentate în 2012 la Galeria „Mantu”: Broderii şi Bere de Bruges. Înainte de expedierea lucrărilor în Belgia, am mai adăugat câteva piese despre „ciocolată belgiană”. Expoziţia va fi deschisă în perioada 13 - 27 ianuarie 2013. Manifestarea mai cuprinde şi concursul internaţional de caricatură Cartoonale Bruges, astfel încât voi avea un public numeros. Cum vor reacţiona belgienii la ironiile mele, voi afla pe 12 ianuarie, la vernisaj”, ne-a declarat Florian Doru Crihană.

"Veneţia Nordului" este foarte diferită de cea din Italia

Pentru belgienii care îi vor vedea lucrările, caricaturistul şi graficianul gălăţean se prezintă astfel: „Înainte de 1990 am fost un inginer de cercetare. Am fost obişnuit să studiez subiecte pe o perioadă mai lungă de timp şi mai profund decât mi se sugera în domeniul caricaturii. Am început să inventez propriile mele subiecte încă din 2005. Primele serii tematice, cum ar fi "Veneţia" şi "Titanic" au avut succes. Bruges mi-a atras atenţia de la prima vizită în 1990. "Veneţia Nordului" este foarte diferită de Veneţia, Italia. Am aflat despre frumuseţea oraşului în timp ce lucram. Mi-au plăcut canalele ei, arhitectura, berea, dantela şi tradiţia în ciocolată. Am vrut să surprind în lucrări şi elemente negative ale comportamentului uman, cum ar fi agresiunea turismului. De asemenea, am vrut să contrastez situaţiile specifice oraşului Bruges cu situaţii obişnuite de pretutindeni. De la o lucrare la alta am plănuit să iau prin surprindere publicul. Sper că am reuşit. Sper că am reuşit să inventez scene prin care să atrag atenţia mai mult asupra acestei perle a lumii occidentale: Bruges”.
Iar noi sperăm că prin această expoziţie Florian Doru Crihană va fi şi mai cunoscut în Occident.

Citit 5733 ori Ultima modificare Vineri, 28 Decembrie 2012 16:57

1 comentariu

 • postat de critik
  Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 22:02
  Activitatea lui Florian Crihana il indreptateste sa primeasca mai mult sprijin din partea autoritatilor sau macar un titlu de cetatean de onoare al orasului. Este cel mai cunoscut si apreciat galatean in tara si strainatate si asta implica mari eforturi pe care le face singur, spre deosebire de multi alti asa zisi artisti galateni de care nu a auzit si nu va auzi nimeni .
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.