“Istoria jurnalismului în date”, prima enciclopedie a presei româneşti

“Istoria jurnalismului în date”, prima enciclopedie a presei româneşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

”Istoria jurnalismului din România în date” a văzut lumina tiparului la Editura “Polirom”, spre sfârşitul lui 2012, sub semnătura conf. univ. dr. Marian Petcu, de la Departamentul de Antropologie Culturală şi Comunicare din cadrul Universităţii Bucureşti. “Aventura” editării a început în 2008, la primul congres naţional de istorie a presei, de la Macea - Arad. Volumul a necesitat cinci ani de cercetare prin arhive şi redacţii.

Prima enciclopedie cronologică a istoriei presei din România însumează 18.000 de titluri de ziare şi reviste, posturi de radio şi televiziune, precum şi agenţii de presă. Cronologia acoperă ultimii 280 de presă românească. Ştiţi care a fost prima publicaţie în spaţiul românesc? Se numeşte “Calendarul”, editat în 1731, de Petcu Şoanul, la Şcheii Braşovului.

Inedita istorie adună numele şi renumele a peste 33.500 de jurnalişti şi publicişti, între aceştia şi pe ale celor de la publicaţii gălăţene de referinţă.

Efortul ziaristului Marian Petcu a fost susţinut de studenţi, masteranzi şi doctoranzi din Bucureşti, Cluj şi Sibiu. “Au fost alături editorii de la multe publicaţii, dar şi bibliotecarii între aceştia şi cei de la Biblioteca ˝V.A. Urechia˝ din Galaţi, care au dat dovadă de profesionalism, disponibilitate, operativitate, cum nu am întâlnit în multe judeţe. Ni s-au alăturat mari instituţii culturale, precum Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Academiei Române, Bibliotecile Centrale Universitare din Bucureşti, Iaşi, precum şi câteva secţii judeţene ale Arhivelor Naţionale, cărora le mulţumesc”, ne-a spus Marian Petcu.

Citit 4022 ori Ultima modificare Vineri, 25 Ianuarie 2013 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.