Plasticienii nu mai au unde să expună. Galeriile de Artă nu sunt sprijinite de autorităţile gălăţene

Plasticienii nu mai au unde să expună. Galeriile de Artă nu sunt sprijinite de autorităţile gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Filialei Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastici, Aurel Manole, trage un semnal disperat de alarmă cu privire la situaţia dramatică în care se află cea mai numeroasă asociaţie de artişti profesionişti din Galaţi.

Casa Mantu - o cauză pierdută

„Încă de acum şase ani, de când am fost numit preşedinte, am solicitat autorităţilor locale încă un spaţiu de expoziţii – numărul membrilor filialei noastre fiind în continuă creştere, în momentul de faţă suntem 38 de artişti plastici profesionişti, iar simezele sălii Galeriilor de artă nu permit expunerea unui număr de lucrări mai mare de 30-40. Noi propuseserăm chiar un proiect legat de amenajarea Casei Nicolae Mantu ca spaţiu expoziţional, însă pentru că ani la rând Primăria şi Consiliul Local au tărăgănat lucrurile, şansa de a mai obţine Casa Mantu – care era, donată, încă din anii 1960, de către cei doi urmaşi ai pictorului, artiştilor plastici, ulterior revendicată, însă, de altcineva - s-a îndepărtat de la an la an. Acum, după ce şi Muzeul de Artă Vizuală a fost deposedat abuziv de sediul său, cu atât mai mult Galaţiul ar avea nevoie de soluţii în această privinţă”, afirmă Aurel Manole.

Centrul ar putea deveni zonă culturală deschisă

Preşedintele filialei precizează că „filiala locală a Uniunii Artiştilor Plastici este cea mai mare uniune de creatori profesionişti din Galaţi ca număr de membri şi desfăşoară o activitate ritmică – un vernisaj la fiecare trei săptămâni şi, de fiecare dată, cu sala plină. Mai mult, este singurul loc unde publicul poate vizita o expoziţie fără să i se perceapă taxă de intrare. Mi-aş dori să transformăm toată zona centrală într-o zonă culturală deschisă şi, dacă Primăria ar face un efort, am putea pune mai bine în valoare statuia lui Eminescu, am putea fructifica Agora, de lângă Muzeul de Istorie, prin organizarea de evenimente culturale de care să se bucure cât mai mulţi gălăţeni”. 

Singura filială autofinanţată

Şi mai are un of Aurel Manole: „Există o lege care spune clar că o asociaţie de creatori profesionişti poate primi subvenţie din partea statului, prin intermediul Primăriei, pentru a-şi putea desfăşura activitatea culturală. Putem fi cuprinşi în  buget, putem fi sprijiniţi financiar, însă acest lucru nu se întâmplă. Într-un singur an, de când sunt  preşedinte, ni s-au plătit câteva facturi, la energie electrică. Cred că suntem singura filială din ţară care se autofinanţează în totalitate. Toţi colegii mei din ţară primesc sprijin de la forurile locale, le sunt repartizate anual, nişte sume, pentru cheltuieli curente şi pentru întreţinerea unor activităţi culturale. Eu nici măcar nu am fost primit când am solicitat audienţă la Primar”.

Citit 5044 ori Ultima modificare Marți, 22 Ianuarie 2013 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.