Act domnesc de la Alexandru Ioan Cuza. Şcoala Confesională Elină, tradiţie şi continuitate

Act domnesc de la Alexandru Ioan Cuza. Şcoala Confesională Elină, tradiţie şi continuitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şcoala Confesională Elină din Galaţi a scris istoria acestei comunităţi şi nu numai. Una  dintre instituţiile de educaţie deschisă de Comunitatea Greacă din Galaţi a fost înfiinţată în 1865, printr-un act dat de Domnul Alexandru Ioan Cuza. Într-un fel continua tradiţia Şcolii Eline şi moldoveneşti, înfiinţată pe lângă Biserica Mavromol, prima şcoală din Galaţi, înfiinţată la 1765. Şcoala Confesională avea un curs primar de patru clase, pentru băieţi şi fete. Instituţia pentru luminarea poporului ”era aşezată în chiar curtea Bisericii Schimbarea la Faţă”, ne informează Moise N. Pacu, în Cartea judeţului Covurlui.

În a doua parte a veacului al XIX-lea, şcoala avea mai mulţi profesori; trei de limba greacă, doi de limba română, unul de franceză şi unul de germană. Aceeaşi sursă ne spune că numărul învăţăceilor varia de la an la an, de la 120 la 150. O statistică din anul de învăţământ 1899-1890 ne relevă că 46 de copii erau la clasa întâi, 33 la a II-a, iar 14 într-a IV-a.

Vremuri bune, prosperitate

La sfârşitul veacului al XIX-lea, la Galaţi funcţiona şi Institutul Elen (Ecpedevtirion Ellinicon) Vieneris, fondat în septembrie 1857, cu secţiile primară, comercială şi liceală. În 1825, institutul sărbătoarea 25 de ani de la înfiinţare şi în acel context se preciza, într-un raport, că într-un sfert de veac au trecut printr-o formă de pregătire 4.358 de elevi români din ţară, inclusiv din Basarabia şi Bulgaria. În al 33-lea an de activitate, Moise N. Pacu ne înştiinţează că la Institutul Elen Vieneris studiau 150 de elevi şi predau 20 de profesori şi pedagogi. Vremuri bune, de prosperitate.

Prima Şcoală Elină şi moldovenească din Galaţi a fost înfiinţată cu un secol înainte pe lângă Biserica ”Mavromol” din Galaţi. Moise N. Pacu spune că înainte de Institutul Vieneris, chiar ”contimporane” cu amintitul institut au mai fost alte "institute eline". ”Cel mai vechiu din acestea a fost al bătrânului profesor Cumbaris; aseminea au existat intitutele Mitropulos şi în cele din urmă Teţis, acesta din urmă fiind închis la 1885, de către autoritatea superioară”.

După naţionalizarea din anul 1948, imobilele Comunităţii Elene din Galaţi au fost confiscate; şcoala a fost transformată în Club al Tineretului şi în Oficiu al Stării Civile. După 1990 şi după apariţia Legii privind retrocedarea averilor confiscate de fostul regim, încet, încet, Comunitatea Elenă din Galaţi şi-a redobândit vechile imobile, chiar dacă nu toate au rămas în picioare. Învăţătura elină este şi astăzi o prioritate între obiectivele Comunităţii Greceşti din Galaţi.

Citit 4843 ori Ultima modificare Duminică, 24 Februarie 2013 12:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.