Doi gălăţeni la faza mitropolitană a Concursului Naţional "Pr. Dumitru Stăniloae"

Doi gălăţeni la faza mitropolitană a Concursului Naţional "Pr. Dumitru Stăniloae"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii Ionuţ Bârsan, de la clasa a XII-a din cadrul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei” Galaţi şi Cristina Raluca Ene, studentă în anul III la Facultatea de „Teologie Didactică” sunt cei doi tineri care vor reprezenta Galaţiul la faza mitropolitană a unui concurs dedicat spiritualităţii româneşti. Este vorba de Concursul Naţional „Pr. Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice (1903-2013)”, organizat de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române. Cei doi gălăţeni se vor confrunta la faza mitropolitană, care va avea loc în prima decadă a lunii martie, cu colegii lor din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei.

Scopul concursului este cel de cunoaştere, aprofundare şi transmitere a operei părintelui Dumitru Stăniloae, „Teologul iubirii”, cum este numit.

Părintele Dumitru Stăniloae (1903-1993) - Cel mai mare Teolog Ortodox de veac XX

Părintele Dumitru Stăniloae s-a născut la 16 noiembrie 1903, în Vlădeni - Braşov. Este licenţiat în Litere şi doctor în Teologie la Cernăuţi. Are studii aprofundate la Atena, München, Paris, Berlin şi Constantinopol (Istanbul). A fost director al ziarului Telegraful Român, între 1934-1945, şi rector al Academiei Teologice din Sibiu (1936 -1945). A fost prigonit şi închis vreme de cinci ani (1958-1963) în vremea prigoanei comuniste.

Între cele 90 de cărţi publicate, Teologia dogmatică - în trei volume - este o sinteză a gândirii şi spiritualităţii ortodoxe româneşti şi universale. Este autorul Filocaliei şi este recunoscut de întreaga creştinătate drept cel mai mare Teolog ortodox de veac XX.

În 1991, Părintele Dumitru Stăniloae a fost ales membru titular al Academiei Române. Anul acesta s-au împlinit 110 ani de la naşterea trupească a părintelui Dumitru Stăniloae şi 20 de ani de la naşterea în Cer.

 

Citit 4752 ori Ultima modificare Vineri, 22 Februarie 2013 15:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.