File de Sinaxar: Sărbătoarea Sfinţilor Mucenici din Cherson

File de Sinaxar: Sărbătoarea Sfinţilor Mucenici din Cherson
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sfinţii Mucenici din Cherson - Efrem, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Elpidie, Eterie şi Capiton, cu sfinte Moaşte în Catedrala Galaţilor - au adunat la rugăciune, în ziua prăznuirii din 7 martie, smerită adunare dreptmăritoare: Arhiereul locului, preoţii şi diaconii Catedralei, candidaţi la preoţie şi seminarişti. Erau de faţă şi nelipsiţii creştini care sunt nelipsiţi din Catedrala Galaţilor.

Cei şapte Sfinţi Mucencii au slujit în cel de-al IV-lea veac în pământul Schythiei Minor, la Dunărea de Jos. Ei au fost aleşi episcopi în diferiţi ani, au propovăduit credinţa într-o lume păgână şi s-au confruntat cu mentalităţile celui de-al IV-lea veac, pe atunci, mărturisirea lui Hristos fiind pedepsită cu moartea. Cei şapte Mucenici au trecut la Domnul în ziua de 7 martie, în ani diferiţi, iar părticele din Moaştele Sfinţilor Mucenici de la Cherson stau la temelia celor mai multe dintre bisericile noastre de la Dunărea de Jos, potrivit tradiţiei ortodoxe.

Predania veşniciei

Rugăciunea din ziua prăznuirii Sfinţilor Mucenici din Cherson a fost însoţită de cuvântul de învăţătură al Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian care a subliniat, într-o ziditoare predică, rostul muceniciei şi al mărturisirii lui Hristos indiferent de vremurile în care trăim. Părintele nostru spiritual a explicat că doar credinţa mucenicilor răzbate peste veacuri, iar Mucenicul, ca mărturisitor al lui Hristos, trebuie să fie un reper în viaţa creştinului şi mai ales în slujirea preoţească din toate timpurile.

Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian a evidenţiat faptul că “Sfântul Episcop Eterie al Chersonului, în veacul al IV-lea, a obţinut pentru zona Scythiei Minor şi a Dunării de Jos - din partea Sfântului Împărat Constantin cel Mare - libertatea religioasă şi susţinerea în misiunea de propovăduire a cuvântului Evangheliei. Aceste fapte şi menţiuni sunt consemnate de sinaxarele bizantine şi astfel sunt cunoscute şi de noi astăzi”, a spus Arhiereul locului.

La sfârşitul programului liturgic, creştinii s-au închinat la Moaştele Sfinţilor Mucenici de la Cherson şi s-au bucurat de binecuvântarea arhierească.

Şi chiar dacă astăzi în acest spaţiu încreştinat cu două mii de ani de Apostolul Andrei nu se mai aruncă cu pietre în mărturisitorii lui Hristos, mucenicia este prezentă sub forme mai subtile; locul pietrelor este luat adeseori de cuvintele deşarte care sunt adresate celor care Îl slujesc lui Hristos, care Îl mărturisesc pe  Fiul lui Dumnezeu cel Înviat…

Citit 534 ori Ultima modificare Vineri, 08 Martie 2013 16:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.