Opereta „Silvia” - o pagină lirică de referinţă, la Festivalul Muzical „Leonard”

Opereta „Silvia” - o pagină lirică de referinţă, la Festivalul Muzical „Leonard”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Muzical Internaţional “Leonard” continuă la Teatrul Muzical, până pe 14 iunie. Sâmbătă, de la ora 19,00 şi duminică, de la aceeaşi oră, publicul iubitor de operetă este invitat la premiera şi, respectiv, a doua reprezentaţie, cu  „Silvia”, de Emmerich Kalman. Reputatul director artistic Cristian Mihăilescu semnează regia reluării uneia dintre cele mai frumoase pagini muzicale din istoria genului şi din repertoriul Teatrului Muzical „Nae Leonard”, spectacolul fiind, aşa cum afirmă conducerea teatrului, „aproape o premieră”. Dirijor şi maestru de cor este Eugen Dan Drăgoi.

Distribuţia

În distribuţie îi regăsim pe: Mihaela Alexa (Silvia), Adrian Ionescu/ Valentin Vasopol (Edwin), Emilia Frigioiu/ Florina Nistor (Cecilia), Adina Lazăr/Adelina Diaconu (Stazi), Adrian Mărginean/Florin Petre (Boni), Ionuţ Negrişan (Feri), Alexandru Dobre (Miska), Daniel Nistor/George Apostolache (Arhiducele), Mitică Belciugan (Prinţul Leopold), Viorel Huru şi Viorel Heisu (Lăutarii). Pe scenă vor urca, de asemenea, soliştii de balet: Oana Manolea, Viorel Huru, Bogdan Pârvu, alături de orchestra, corul şi baletul teatrului. Coregrafia este semnată de Francisc Valkay, costumele au fost realizate de Viorica Petrovici şi decorurile sunt semnate de Anton Hirschkorn.
Opereta „Silvia” („Prinţesa Ceardaşului”) a fost scrisă de Emmerich Kalman, pe un libret de Leo Stein şi Bela Jenbach, revăzut apoi de Istvan Bekeffy şi Keller Dezso, premiera mondială având loc pe 17 noiembrie 1915, la Teatrul Johann Strauss din Viena.

Subiectul operetei

În atmosfera efervescentă, încărcată de entuziasmul publicului de la cabaretul Orfeus din Budapesta, celebra cântăreaţă Silvia susţine spectacolul de adio înaintea plecării într-un lung turneu la Paris. Printre meseni circulă zvonul că din cauza acestei plecări a izbucnit un adevărat scandal public între contele Boni şi prinţul Edwin, acesta din urmă fiind hotărât să împiedice prin orice mijloace plecarea Silviei la Paris. Dragostea dintre Silvia şi Edwin nu este un secret pentru nimeni, însă nu toţi sunt de acord cu ea. Familia prinţului, îndeosebi mama, Cecilia, fostă dansatoare de cabaret, se opune acestei relaţii. Singurii care cunosc secretul Ceciliei sunt bătrânul Feri şi chelnerul de cabaret Miska, însă amândoi au jurat că nu vor trăda adevărata identitate a Ceciliei, cea care a fost cândva Prinţesa Ceardaşului. Văzând că fiul său nu renunţă la Silvia, prinţesa mamă îi înmânează lui Edwin ordinul de chemare în armată, amintindu-i că este logodit de cinci ani cu verişoara sa, contesa Stazi. Edwin anunţă oficial intenţia de a se căsători cu Silvia, pleacă în armată, iar aceasta din urmă renunţă la turneul la Paris, aşteptându-şi logodnicul. Toată fericirea Silviei se năruie, însă, când Boni îi arată invitaţia la logodna lui Edwin cu Stazi.   
În actul al doilea, regăsim personajele în sala de primire din palatul prinţului Lippert Weillersheim din Viena. Crezând că Silvia l-a părăsit, Edwin acceptă să se logodească cu Stazi. Cu complicitatea lui Miska, acum majordom la palat, sunt anunţaţi Boni cu presupusa lui soţie, Silvia, şi contele Kazimir, tatăl lui Boni, care în realitate este Feri. Întâlnirea între Boni şi Stazi este electrizantă – cei doi îndrăgostindu-se pe loc unul de altul. Edwin şi Silvia au ocazia de a-şi da explicaţii. Prinţesa mamă, copleşită de amintirea gloriei din tinereţe, cedează în faţa iubirii dintre cei doi, dându-le, în final, binecuvântarea.

Programul festivalului

Festivalul „Leonard” va continua luni, 10 iunie, de la ora 19,00, cu un Recital Cameral susţinut de „Trio A-TON” (Iaşi) -  Aurelia Simion (pian), Doru Albu (clarinet), Dumitru Iosub (fagot).
Între 12 şi 14 iunie, de la ora 18,00, vor avea loc spectacole reunite sub genericul Gala „45 – Şcoala de Arte Galaţi” şi, pe 15 iunie, va fi aniversarea a 200 de ani de la naşterea lui Giuseppe Verdi, prin spectacolul de operă „Nabucco”, în Grădina de vară „Leonard”, sub bagheta dirijorului Mircea Holiartoc, avându-i invitaţi pe: Madeleine Pascu, Iulia Merca, Cristian Bălăşescu, Petre Racoviţă (Republica Moldova), Valeriu Cojocaru (Republica Moldova). Preţul biletelor este de: 21,6 şi, respectiv, 10,8 lei.

Citit 4507 ori Ultima modificare Joi, 06 Iunie 2013 17:00

3 comentarii

 • postat de telenovela cu parfum de amoniac
  Marți, 11 Iunie 2013 22:34
  Inafara de "premiere" care sunt de fapt reluari,la Teatrul Muzical se regizeaza in aceasta perioada si un concurs pentru postul de director economic. Postul a fost scos pentru a rasplati un alt personaj feminin, "nesatisfacuta""nemultumita", "nerazbunata", partizana cu state vechi in lupta impotriva lui Melinte: fosta contabila sefa a teatrului: Lucia Franculescu. In culise se vorbeste de "reusita" sigura a doamnei. Sa ne amintim "realizarile" din perioada in care a facut parte din conducerea teatrului. Venind din birourile lui "Mariano" s-a bucurat f. mult ca are telefon in birou, ca este singura in birou, ca a avut posibilitatea de a-si decora biroul dupa bunul plac. De aceasta noua conditie facea mare caz in fata familiei. Apoi, si-a descoperit brusc feminitatea in preajma tanarului si fermecatorului manager care era si consilier local. A divortat de sotul sau sperand ca va deveni doamna manager. Totusi, cu intelepciunea din urma, tanarul manager, surprinzand scufundarile pe care doamna contabil sef secondata de fostul director administrativ C. Toma le facea din ce in ce mai adanc in bugetul teatrului a dat-o afara. De atunci doamna a declarat ca razbunarea sa va fi crunta. Il va urmari pe Melinte pana il va distruge. A avut o incercare prin 2005 cand a aparut intr-o sedinta de Consiliu Local cu o interventie,' intamplator" Nita fiind atunci numit director interimar pentru vreo 8 ore . Acum crede ca a venit timpul ei. Nita e director iar ea va fi director economic. Bani la teatru sunt cum nu au fost in ultimii 10 ani, asa ca trai neniaca. Sa nu uit Intelegerea a fost pecetluita cu ocazia stanrevelionului organizat, la care a participat si doamna alaturi de toti dizidentii: Nita, Dumitrascu, Negrisanu....si altii.... si altii... Petrecerea a fost super pentru ca a fost platita de domn primar.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Spectator
  Marți, 11 Iunie 2013 10:38
  Mi-a placut "Silvia"! Dobre Alex este talentat, expresiv, o voce minunata. Ar trebui distribuit in mai multe roluri. Cred ca poate mai mult, are tineretea de partea lui si voce de aur. Cred ca Emilia Frigioiu e mult, mult mai buna pentru rol decat alternativa F.N. Se pare ca distributia de alta data a avut mai mult succes.
  0
  0
  Raportează
 • postat de critic
  Duminică, 09 Iunie 2013 16:44
  "Silvia" o pagina muzicala care trezeste entuziasmul publicului fara multe eforturi. Argumentele relizatorilor au lipsit pentru a cataloga reprezentatia din 8 iunie, PREMIERA la Teatrul Nae Leonard: ultima reprezentatie a fost acum aprox. 3 ani, regia, coregrafia, decorurile costumele nu au fost schimbate SI FOARTE BINE AU FACUT CA AU RENUNTAT LA ACEASTA IDEE. Remarc varianta muzicala a dirijorului Dragoi, care a subliniat ritmurile, accentele si intonatiile muzicii maghiare, dand o prospetime si un impuls pozitiv intregii reprezentatii. Bravo orchestra, bravo corul, bravo baletul.Pentru ca am asistat la un spectacol de licenta a unor tineri de-abia iesiti de pe bancile facultatii, tonul meu nu poate fi decat incurajator, intelegator si sustinator. Dragii mei artisti, va felicit ca in aceste vremuri ati ales sa va urmati vocatia si sa urmati cariera artistica. Mihaela Alexa, avantajata de fizicul placut si o culoare vocala frumoasa, muzicala dar fara volum, fara sustinere, a avut de concurat de la inceput cu varianta Sofiei Serban prezentata video la inceputul spectacolului. (Interventia din deschidere mi-a adus aminte de vizionarile spectacolelor de la Constanta de pe vremea cand director era domnul Cristian Mihailescu, ce aparea in deschiderea fiecarui spectacol cu interventii interesante.) Valentin Vasopo, un tanar constiincios, care si-a insusit temeinic atat textul cat si muzica dar care a fost plasat in rolul lui Edwin dincolo de posibilitatile sale. Scenic a fost total inexpresiv (ca un robotel) iar muzical a avut probleme de sincronizare cu ansamblul, rezolvate din mers de maestrul Dragoi. Adrian Marginean- ii apreciez calitatile vocale si cred ca va avea o evolutie frumoasa in viitor. In Boni mi-a adus aminte uneori insa de legendarul Charlie Chaplin si nu era cazul. Adelina Diaconu, ambitioasa, corecta, devotata rolului dar cu o voce prea mica pentru o sala atat de mare. Alexandru Dobre- ff bun. Ionut Negrisanu pentru ca nu se incadreaza in grupul debutantilor ii spun ca de-acum este penibil cu cele plete pe spate. La intrarea sa in scena am crezut ca e o greseala: parca se juca "Planeta maimutelor" si nu scena cabaretului din "Silvia". Nu mai spun nimic de declamatiile sale care numai poetice nu erau.. Florina Nistor... personal nu-mi place timbrul vocii ei.. nici vorbit nici cantat... apreciez efortul de a memora atat .. dar... poate ..un loc in cor ar fi mai corect fata de spectatorii care platesc bilete pentru a viziona spectacole. Felicitarri maestrului Mihailescu pentru performanta de a potoli iesirile de clovn ale lui Mitica Belciugan. Daca va pastra linia data, se poate spune ca va incepe o noua cariera. Galateni, veniti sa vedeti "Silvia" va veti simti bine. Acum 13 ani cand directorul de atunci Sorin Oancea a programat aceasta premiera, a facut o alefere inspirata.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.