Opereta „Silvia” - o pagină lirică de referinţă, la Festivalul Muzical „Leonard”

Opereta „Silvia” - o pagină lirică de referinţă, la Festivalul Muzical „Leonard”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Muzical Internaţional “Leonard” continuă la Teatrul Muzical, până pe 14 iunie. Sâmbătă, de la ora 19,00 şi duminică, de la aceeaşi oră, publicul iubitor de operetă este invitat la premiera şi, respectiv, a doua reprezentaţie, cu  „Silvia”, de Emmerich Kalman. Reputatul director artistic Cristian Mihăilescu semnează regia reluării uneia dintre cele mai frumoase pagini muzicale din istoria genului şi din repertoriul Teatrului Muzical „Nae Leonard”, spectacolul fiind, aşa cum afirmă conducerea teatrului, „aproape o premieră”. Dirijor şi maestru de cor este Eugen Dan Drăgoi.

Distribuţia

În distribuţie îi regăsim pe: Mihaela Alexa (Silvia), Adrian Ionescu/ Valentin Vasopol (Edwin), Emilia Frigioiu/ Florina Nistor (Cecilia), Adina Lazăr/Adelina Diaconu (Stazi), Adrian Mărginean/Florin Petre (Boni), Ionuţ Negrişan (Feri), Alexandru Dobre (Miska), Daniel Nistor/George Apostolache (Arhiducele), Mitică Belciugan (Prinţul Leopold), Viorel Huru şi Viorel Heisu (Lăutarii). Pe scenă vor urca, de asemenea, soliştii de balet: Oana Manolea, Viorel Huru, Bogdan Pârvu, alături de orchestra, corul şi baletul teatrului. Coregrafia este semnată de Francisc Valkay, costumele au fost realizate de Viorica Petrovici şi decorurile sunt semnate de Anton Hirschkorn.

Opereta „Silvia” („Prinţesa Ceardaşului”) a fost scrisă de Emmerich Kalman, pe un libret de Leo Stein şi Bela Jenbach, revăzut apoi de Istvan Bekeffy şi Keller Dezso, premiera mondială având loc pe 17 noiembrie 1915, la Teatrul Johann Strauss din Viena.

Subiectul operetei

În atmosfera efervescentă, încărcată de entuziasmul publicului de la cabaretul Orfeus din Budapesta, celebra cântăreaţă Silvia susţine spectacolul de adio înaintea plecării într-un lung turneu la Paris. Printre meseni circulă zvonul că din cauza acestei plecări a izbucnit un adevărat scandal public între contele Boni şi prinţul Edwin, acesta din urmă fiind hotărât să împiedice prin orice mijloace plecarea Silviei la Paris. Dragostea dintre Silvia şi Edwin nu este un secret pentru nimeni, însă nu toţi sunt de acord cu ea. Familia prinţului, îndeosebi mama, Cecilia, fostă dansatoare de cabaret, se opune acestei relaţii. Singurii care cunosc secretul Ceciliei sunt bătrânul Feri şi chelnerul de cabaret Miska, însă amândoi au jurat că nu vor trăda adevărata identitate a Ceciliei, cea care a fost cândva Prinţesa Ceardaşului. Văzând că fiul său nu renunţă la Silvia, prinţesa mamă îi înmânează lui Edwin ordinul de chemare în armată, amintindu-i că este logodit de cinci ani cu verişoara sa, contesa Stazi. Edwin anunţă oficial intenţia de a se căsători cu Silvia, pleacă în armată, iar aceasta din urmă renunţă la turneul la Paris, aşteptându-şi logodnicul. Toată fericirea Silviei se năruie, însă, când Boni îi arată invitaţia la logodna lui Edwin cu Stazi.   

În actul al doilea, regăsim personajele în sala de primire din palatul prinţului Lippert Weillersheim din Viena. Crezând că Silvia l-a părăsit, Edwin acceptă să se logodească cu Stazi. Cu complicitatea lui Miska, acum majordom la palat, sunt anunţaţi Boni cu presupusa lui soţie, Silvia, şi contele Kazimir, tatăl lui Boni, care în realitate este Feri. Întâlnirea între Boni şi Stazi este electrizantă – cei doi îndrăgostindu-se pe loc unul de altul. Edwin şi Silvia au ocazia de a-şi da explicaţii. Prinţesa mamă, copleşită de amintirea gloriei din tinereţe, cedează în faţa iubirii dintre cei doi, dându-le, în final, binecuvântarea.

Programul festivalului

Festivalul „Leonard” va continua luni, 10 iunie, de la ora 19,00, cu un Recital Cameral susţinut de „Trio A-TON” (Iaşi) -  Aurelia Simion (pian), Doru Albu (clarinet), Dumitru Iosub (fagot).

Între 12 şi 14 iunie, de la ora 18,00, vor avea loc spectacole reunite sub genericul Gala „45 – Şcoala de Arte Galaţi” şi, pe 15 iunie, va fi aniversarea a 200 de ani de la naşterea lui Giuseppe Verdi, prin spectacolul de operă „Nabucco”, în Grădina de vară „Leonard”, sub bagheta dirijorului Mircea Holiartoc, avându-i invitaţi pe: Madeleine Pascu, Iulia Merca, Cristian Bălăşescu, Petre Racoviţă (Republica Moldova), Valeriu Cojocaru (Republica Moldova). Preţul biletelor este de: 21,6 şi, respectiv, 10,8 lei.

Citit 4717 ori Ultima modificare Joi, 06 Iunie 2013 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.