Gala absolvenţilor din şcolile de teatru: Provocări frumoase şi mult suflet

Gala absolvenţilor din şcolile de teatru: Provocări frumoase şi mult suflet
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Regalul celor 12 spectacole oferite săptămâna trecută gratuit gălăţenilor de absolvenţii a trei şcoli de teatru de la universităţile din Galaţi, Iaşi şi Chişinău -  lucrări de diplomă pentru viitorii actori - a ajuns la final vineri.
Ziua a început cu monologurile absolvenţilor Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi: spectacolul “Moscova-Petuşki” de Venedikt Erofeev - interpret Alin Călin, “Sinuciderea unei cochete”, de Tudor Popescu, cu Loredana Bran, şi “Vocea umană”, de Jean Cocteau, cu Diana Voian. Ieşenii au venit şi cu spectacolul muzical „Cânticele comice” cu Alecsandri, jucat de trupa absolvenţilor secţiei de Păpuşi-Marionete.
A urmat un spectacol de culoare, cu trupa Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice Chişinău: “Regele moare”, de Ionesco, din care-l menţionăm pe absolventul Ion Borş - un rege care la comicul absurd al grimasei adaugă mişcarea coregrafică, lucru rar în interpretările de până acum.
Oricând bune de jucat la un public pretenţios, „Piese scurte” de Cehov, puse în scenă de absolvenţii Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi. Au jucat profesionist Nicolae Trandafir - trupul îl recomandă mişcărilor ample, Ada Dobrea - cu un naturalism convingător, Nicolae Banea - foarte bun într-un rol care cere o vârstă mai matură, şi Patricia Bojii. Pentru că sunt de-ai noştri, insist pe ideea că Galaţiul şi-a pregătit o frumoasă garnitură viitoare de actori.
La discuţiile de după spectacol, s-a pus şi problema arhaismelor, mai ales că, la poveştile lui Creangă sau Sadoveanu, copiii întrerup din trei în trei cuvinte ca să întrebe „ce înseamnă”, au spus mămicile prezente.

Citit 1203 ori Ultima modificare Duminică, 23 Iunie 2013 15:31

1 comentariu

 • postat de un idiot care plateste taxe
  Luni, 24 Iunie 2013 11:44
  In ciuda urii postacilor, cultura si arta, invatamantul nostru galatean obtine tot mai multe rezultate demne de stima.

  Bravo lor! Poate scoala de teatru, de arta din Galati va readuce aura de calitate din anii '30-50. Cu concurenta benefica a vecinilor Braileni.

  Pacat ca organizarea la Galati a fost distrusa de politrucii de partid. La Iasi, Teatrul National dramuia si impartea in ACEEASI SAL spectacole de teatru dramatic, comedie, muzical si opera-opereta.

  La Galati s-au spart in trei organizatii de partid, cu trei conduceri. Apoi a fost socul auto-gospodaririi speculat de cel mai mare literat nativ - AP. Cu rezultat: plicul si dricul din anii '80 - '85. Cei cativa absolventi repartizati la Galati primeau, dupa 4-5 ani, ca toti absolventii de institute de invatamant superior, o garsoniera in '19 sau 40. Spectacolele se terminau la 11-12 noaptea, la 10 nu mai circula din centru nimic. Doar conventii muncitoresti unde ei ni aveau acces.

  Sa speram ca unii galateni nou unsi in ale artelor vor ramane la noi. Sa vedem si figuri de intelectuali, de oameni civilizati pe langa cele creaturi chele cu ceafa groasa, pantaloni scurti si slapi.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.