Gala absolvenţilor din şcolile de teatru: Provocări frumoase şi mult suflet

Gala absolvenţilor din şcolile de teatru: Provocări frumoase şi mult suflet
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Regalul celor 12 spectacole oferite săptămâna trecută gratuit gălăţenilor de absolvenţii a trei şcoli de teatru de la universităţile din Galaţi, Iaşi şi Chişinău -  lucrări de diplomă pentru viitorii actori - a ajuns la final vineri.

Ziua a început cu monologurile absolvenţilor Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi: spectacolul “Moscova-Petuşki” de Venedikt Erofeev - interpret Alin Călin, “Sinuciderea unei cochete”, de Tudor Popescu, cu Loredana Bran, şi “Vocea umană”, de Jean Cocteau, cu Diana Voian. Ieşenii au venit şi cu spectacolul muzical „Cânticele comice” cu Alecsandri, jucat de trupa absolvenţilor secţiei de Păpuşi-Marionete.

A urmat un spectacol de culoare, cu trupa Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice Chişinău: “Regele moare”, de Ionesco, din care-l menţionăm pe absolventul Ion Borş - un rege care la comicul absurd al grimasei adaugă mişcarea coregrafică, lucru rar în interpretările de până acum.

Oricând bune de jucat la un public pretenţios, „Piese scurte” de Cehov, puse în scenă de absolvenţii Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi. Au jucat profesionist Nicolae Trandafir - trupul îl recomandă mişcărilor ample, Ada Dobrea - cu un naturalism convingător, Nicolae Banea - foarte bun într-un rol care cere o vârstă mai matură, şi Patricia Bojii. Pentru că sunt de-ai noştri, insist pe ideea că Galaţiul şi-a pregătit o frumoasă garnitură viitoare de actori.

La discuţiile de după spectacol, s-a pus şi problema arhaismelor, mai ales că, la poveştile lui Creangă sau Sadoveanu, copiii întrerup din trei în trei cuvinte ca să întrebe „ce înseamnă”, au spus mămicile prezente.

Citit 1286 ori Ultima modificare Duminică, 23 Iunie 2013 15:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.