Ceaslovul comorilor gălăţene: „Repertoriul descoperirilor Arheologice şi Numismatice”

Ceaslovul comorilor gălăţene: „Repertoriul descoperirilor Arheologice şi Numismatice”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cartea cercetătorului de la Muzeul Brăilei Costin Croitoru, editată de Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" Galaţi


Recent, comunitatea cercetătorilor şi istoricilor din Galaţi, Brăila, Bucureşti, Chişinău etc. a salutat prin reprezentanţii săi lansarea unui volum care conţine date preţioase despre bogăţiile de patrimoniu gălăţene! „Repertoriul descoperirilor Arheologice şi Numismatice”, de arheologul Costin Croitoru, cercetător ştiinţific la Muzeul Brăilei, a fost lansat la Galaţi, cu ocazia unei acţiuni comune a muzeelor de istorie din Brăila şi Galaţi. „Este o ediţie de lux. Sper să fie în beneficiul cercetării, dar mai ales al protejării monumentelor şi patrimoniului extraordinar din Galaţi”, a precizat autorul.

Cum schingiuia pârcălăbia „arheologii” amatori de comori

Sunt şi surse documentare inedite. Cum cei de la pârcălăbia de Iaşi şi cea de Galaţi aveau interes să preia primii ce se descoperea în teren, foloseau „informatori”. Sunt relatări inclusiv despre supliciile la care erau supuşi cei care descopereau o aşa-zisă comoară şi nu voiau să recunoască.

"Suntem bogaţi arheologic, a mai spus Croitoru. Din cele 61 de localităţi ale judeţului, doar două încă nu figurează cu absolut nicio descoperire arheologică! Vă atrag atenţia asupra unei bogăţii extraordinare, vă atrag atenţia asupra unei zone absolut fabuloase!” O zonă de graniţă, cu un mixaj între culturi şi civilizaţii, de unde şi unicitatea descoperirilor.  Consiliul Judeţului Galaţi a subvenţionat apariţia: „un proiect pe care l-am propus şi mi s-a aprobat imediat”, spune autorul. Editorul, prof. Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi, a mai precizat că lucrarea  „se încadrează în seria de lucrări pe care Muzeul de Istorie din Galaţi le scoate în 2013,  la 100 de ani de la înfiinţare.

 

Citit 1588 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iulie 2013 14:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.