Gălăţeanul Petru Dimitriu - Premiul I pe ţară la Concursul „Infoeducaţia”

Gălăţeanul Petru Dimitriu - Premiul I pe ţară la Concursul „Infoeducaţia”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Petru Dimitriu este unul dintre liceenii gălăţeni care îmbină în viaţa sa, armonios, credinţa şi ştiinţa. Este premiant la nivel naţional la Informatică şi pe cât posibil, în tot ce face, el se "raportează la măsurile lui Hristos”.

L-am cunoscut pe tânărul subţirel cântând la strana Bisericii ”Sfântul Mina”. La o primă vedere, nimic neobişnuit. Şi totuşi, Petru ("Piatră", din greacă) este, oarecum, atipic. În primul rând eşti uimit să afli că tânărul cântăreţ de la strană este elev al Colegiului Naţional ”Vasile Alecsandri”, în clasa a XII-a. „Sunt destui care mă privesc cu rezerve. Din păcate, m-am lovit de obtuzitatea unora care consideră că a fi bun la informatică presupune a fi împotriva lui Dumnezeu; eventual să te crezi chiar tu Dumnezeu! Aceştia mă sfătuiesc, greşit desigur, să nu mai merg la biserică. Dar eu ştiu că oricâte cunoştinţe, oricâtă cultură şi ştiinţă aş acumula într-o viaţă, fără credinţă, nu voi ajunge nicăieri",  zice, senin, Petru.

Primul din 150

Interlocutorul nostru este şi deţinătorul Locului I la Concursul de Informatică „Infoeducaţia”, 2013. Loc pe care l-a obţinut confruntându-se, în limbajul metafizic al informaticii, cu 150 de colegi de la liceele din ţară. Premiul i-a fost acordat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, gălăţeanul impunându-se cu un „software” pe teme muzicale. ”Isprava” a făcut-o alături de colegul său Vlad Muscalu, absolvent al Colegiului Naţional Mihail Kogălniceanu, acum student anul I, la Calculatoare - Politehnica București. Premiul obţinut de Petru nu este un accident şi nu a venit pe un teren arid. Locul I pe ţară este o confirmare a pregătirii şi a dragostei lui pentru cunoaşterea cu "ochii minţii". Din clasa a V-a a tot participat la concursuri de informatică. Pe lângă premiile ”mărunte”, cum zice Petru, pe lângă prezenţa sa între finaliști la Concursul GREPIT (în 2011 și 2012), Petru Dimitriu are în colecţia de premii „IT” Medalia de Argint, obţinută în clasa a IX-a, dar şi Medalia de Aur la Concursul de evaluare în Educaţie, în 2012. „Tot cântând la strană, m-am gândit că aş putea într-o bună zi să fac un ˝software˝ pentru a sprijini mai mult cântarea isonului la slujbele noastre. Ştiu din experienţă proprie că nu e lucur simplu să ţii isonul în timpul unei liturghii. De aceea, acum mă ocup de un astfel de program, despre care am înţeles că este aplicat cu succes, în Grecia, ţară ortodoxă ca şi noi”, spune Petru.

Tânărul nu ştie, deocamdată, care este forma finală a acestui „software” pe armonii bizantine. Este însă sigur că va avea parte şi de inspiraţie divină.

Citit 2296 ori Ultima modificare Duminică, 11 August 2013 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.