Dan Puric şi Ileana Stana Ionescu la Galaţi: "Românul are nevoie să se refacă"

Dan Puric şi Ileana Stana Ionescu la Galaţi: "Românul are nevoie să se refacă"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dan Puric, interpretul rolului titular din „Idolul şi Ion Anapoda”, spectacol prezentat de Teatrul Naţional din Bucureşti în Festivalul de Comedie, recunoaşte: „Eu sunt un om anapoda: pentru societatea în care trăiesc, nu pentru ţara în care m-am născut. Sunt total anapoda pentru sistemul în care trăim. Prin natura mea, care nu e Gică contra, ci o natură organică, ţărănească, românească, ea vrea normalitate. Iar normalitatea e în răspăr cu anormalitatea. Aşa că din punctul acesta de vedere sunt anapoda”.

Comedia de care avem nevoie astăzi este, în opinia sa, exact cea amară, cum e „Idolul şi Ion Anapoda”: „Cu un amar sufletesc, dar şi cu lumină creştină în ea. Românul are nevoie astăzi de mângâiere sufletească, pentru că e traumatizat din toate părţile. Are nevoie să se refacă. Are nevoie de blândeţe, de propria lui duioşie şi de tărie sufletească. În ceea ce mă priveşte, aş vrea să pun teatrul în slujba unor idei mult mai mari, să-l  scot din izolarea lui, de divertisment. Să fac din el un fel de vehicul de apropiere de Dumnezeu, de propria noastră sensibilitate. Însă, ce se întâmplă în teatru astăzi e taman invers: e multă promiscuitate”, conchide îndrăgitul actor.

"Trebuie cultivată comedia curată, delicată"

Actriţa Ileana Stana Ionescu mărturiseşte: „Avem multă nevoie de comedie şi de piese de acest calibru. Îi mulţumim din toată inima regizorului Ion Cojar, care, din păcate, ne-a părăsit mai devreme decât merita şi decât meritam, dar ne-a dat prilejul să prezentăm acest spectacol, spre bucuria dumneavoastră şi fericirea noastră. Pentru mine, teatrul reprezintă tot: viaţa mea de ieri, de azi şi de mâine. Cât mai lungă, sper, să fiu sănătoasă şi să mai am prilejul să fiu alături de dumneavoastră. Pentru că bucuria pe care mi-o  provoacă spectatorii nu seamănă cu nimic pe lume: nu m-aş putea lipsi de ea până la sfârşitul zilelor”.

Vorbind despre viitorul comediei româneşti, Ileana Stana Ionescu este optimistă: „Să sperăm că în viitor comedia va fi din ce în ce mai bine susţinută şi că va fi modificată raza de privire actuală care este puţin diformă şi face concesii la trivialitate, la vulgaritate. Trebuie cultivată comedia curată, delicată. Dintre spectacolele scrise în perioada interbelică, „Idolul şi Ion Anapoda” este una dintre cele mai reprezentative. Eu am stat aproape şapte ani la Piatra Neamţ, am venit deseori aici, la Galaţi, cunosc publicul şi îl apreciez. Sunt fericită ori de câte ori am prilejul să particip la acest festival”.

Citit 1269 ori Ultima modificare Duminică, 27 Octombrie 2013 14:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.