Biserica nouă de la Vlăşcuţa aşteaptă zile mai bune

Biserica nouă de la Vlăşcuţa aşteaptă zile mai bune
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi construcţia a început acum patru ani, sfântul locaş nu e gata încă * Mai sunt de achitat nişte sume către constructor * Acesta promite totuşi că va aşeza turla pe biserică până la Paşti *

În primăvara anului 2005, pe 18 mai, în cătunul Vlăşcuţa din comuna Măstăcani, creştinii îşi puneau mari speranţe că vor avea o Biserică mai aproape de casele lor. La amintita dată, Prea Sfinţitul Dr. Casian, Episcop al Dunării de Jos, a aşezat piatra de temelie la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din cătunul Vlăşcuţa, în vecinătatea DN 26 ce duce înspre punctul de frontieră  Oancea.

Cum noul sfânt locaş urma să fie ridicat din lemn, erau speranţe, inclusiv pentru  Prea Sfinţitul Casian, îşi manifesta această speranţă, că sfinţirea avea să se întâmple nu peste mult timp. Numai că, de patru ani, lucrurile au mers în ritm foarte anevoios, deşi contractul iniţial a avut un termen rezonabil. E adevărat că lucrarea este aproape gata, însă dacă în cei patru ani se aşeza câte o scândură pe zi şi tot ar fi fost finalizată…

„Am discutat recent cu reprezentanţii antreprenorului - SC Unicom SA Galaţi - şi ne-au promis că vor veni în aceste zile să aşeze turla pe biserică, ne-a spus Dănuţ Ilie, primarul comunei Măstăcani. Avem cu constructorul unele neclarităţi pe care sperăm că le vom lămuri…”

Un contract cu multe anexe

În ziua documentării noastre, deşi anunţase că vine să ridice turla care stă pe pământ de peste un an şi jumătate (!), antreprenorul nu ajunsese la faţa locului.

„Întârzierea lucrărilor a fost determinată de neplata la timp a lucrărilor, ne-a spus ieri domnul Părlătescu, directorul amintitei societăţi de construcţii. Primăria Măstăcani mai trebuie să ne onoreze 22.000 lei, iar până la finalizarea întregii lucrări suma s-ar ridica la aproximativ 80.000 lei. Ce pot spune în acest moment este că până la Înviere vom aşeza turla pe sfântul locaş…”

Din 2005 şi până în 2009 s-au scurs patru ani, iar anexele la contractul iniţial s-au tot înmulţit. În altă parohie din municipiul Galaţi un aşezământ asemănător s-a făcut în doar trei luni, pe când la Măstăcani încă se tărăgănează finalizarea acestei biserici.

Iniţial, Consiliul Judeţului Galaţi a alocat pentru Biserica din cătunul Vlăşcuţa un miliard de lei vechi. Potrivit unei documentări pe care am făcut-o anul trecut, înainte de alegerile locale, Primăria şi Consiliul comunei Măstăcani au alocat echivalentul a aproximativ 1,7 miliarde lei vechi, fonduri care au venit de la administraţia publică judeţeană şi cea locală, devizul iniţial fiind de 2,9 miliarde lei vechi.

Creştinii din acest cătun şi orice trecător cu drag de Dumnezeu trag nădejde că Dumnezeu îi va lumina pe toţi cei care aşează înaintea tuturor ambiţiile şi propriile dorinţe, astfel încât până pe 21 mai, când Biserica noastră îi prăznuieşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, acest sfânt locaş să poată fi sfinţit. Doamne ajută!

Citit 1528 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.