Gălăţeni de peste mări şi ţări / Din Iveşti, în Eritreea!

Gălăţeni de peste mări şi ţări / Din Iveşti, în Eritreea!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cartea scrisă de Dova Cahan, „Un askenaz între România şi Eritreeea”, vorbeşte despre Iveşti, Galaţi, România, despre munca tatălui său, un evreu dedicat încă din copilărie ideilor sioniste, ajuns o personalitate respectată în lumea evreiască, un iveşean care a trăit mult în Africa orientală.

La ultima Ediţie a Festivalului internaţional de carte Gaudeamus Bucureşti 2013, aceasta a fost cea mai vândută carte a Editurii Ratio et Revelatio din Oradea, desigur, şi datorită prezenţei fiicei lui Herşcu Şaim Cahan din Iveşti, o autoare care desfăşoară conferinţe în Israel, Italia şi România, a venit special pentru lansare, unde a captat atenţia participanţilor la târg.

Visul construcţiei unui stat evreiesc a găsit în tânărul Herşcu Şaim Cahan un susţinător cu trup şi suflet, de la nici 13 ani, din Iveşti. Tânărul care a adunat la Iveşti fonduri pentru cărţi şi ajutoare avea să ajungă mai târziu, refugiat în Africa, un filantrop, preşedinte al Camerei de Comerţ din oraşul Asmara, din Eritreea. Şi acolo a adus servicii comunităţii, statului Israel, nu a uitat nici România. Influent, a întâlnit mulţi şefi de stat, unii, precum împăratul Haile Selassie, l-au şi decorat.

 La dispariţia sa a fost o înmormântare la care mulţimea a blocat străzile din Asmara. Dova Cahan scrie în cartea sa nu numai despre părintele său, ci şi despre vechiul Iveşti şi despre Galaţiul interbelic, cu fotografii de arhivă personală, apoi mută cititorul într-un tărâm african exotic.

La lansare, s-a desfăşutat şi masa rotundă "Evrei români peste mări şi ţări - "fenomenul" Herşcu Şaim Cahan", cu participarea reprezentanţilor Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, şi a directorului editurii Hasefer.

Citit 1530 ori Ultima modificare Joi, 19 Decembrie 2013 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.