Plasticiteni, scriitori şi actori: Vineri, la Casa Colecţiilor, un „Altfel” de vernisaj

Plasticiteni, scriitori şi actori: Vineri, la Casa Colecţiilor, un „Altfel” de vernisaj
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La Casa Colecţiilor (fosta Farmacie Ţinc), la Mansardă, va avea loc astăzi, la ora 13,00, vernisajul expoziţiei „Oraşe în aşteptare”, cu lucrările realizate în cadrul Taberei de creaţie ecologică „Altfel”, inclusă în proiectul „Circuit turistic muzeal în judeţul Galaţi”. Tabăra s-a desfăşurat în vara acestui an şi a reunit artişti plastici, membri ai Grupării „Athanor” (Gina Ciobotaru Popa, Eduard Costandache, Cristiana Culiţă, Rodica Gherghinoiu, Mihaela Lefterache, Crenguţa Macarie, Gabriela Moisi Alexandrescu, Tudor Şerban, Nicoleta Şorcaru, Monica Turcu, Sorina Fădor Vădeanu), artişti fotografi (Simona Andrei şi Cornel Gingăraşu), scriitori gălăţeni (A.G.Secară, Florina Zaharia, Diana Mănăilă Mărăndici, Angela Baciu, Beatrice Cheşcă, Victor Cilincă, Elena Parapiru, Geraldine Ghineţ şi subsemnata), dar şi o actriţă (Gianina Andrei), în total 23 de participanţi care au împletit modalităţile de exprimare artistică. Ideea de la care s-a pornit a fost aceea a recompunerii oraşelor părăsite, în aşteptare. Rezultatul îl constituie 13 lucrări de artă realizate din materiale reciclabile, simbolizând repere ale  civilizaţiei universale, printre care a fost strecurat şi un reper local, Poarta Hanului Turcesc.

Un oraş pierdut, care aşteaptă să se regăsească

După cum declară plasticianul Eduard Costandache, coordonatorul taberei de creaţie, „la vernisaj, pe lângă faptul că vor fi prezentate lucrările, actriţa Gianina Andrei va recita din creaţiile scriitorilor gălăţeni care se regăsesc pe Poarta Hanului Turcesc. Ea va interpreta, totodată, un rol: va îmbrăca o haină realizată de artistul plastic Sorina Vădeanu, un fel de togă, şi va intra într-una dintre lucrări, care simbolizează un turn: acolo se va mişca subtil, astfel încât să sugereze prezenţa umană. Ideea este că, la final, clădirile se depopulează. De aceea vorbim despre „Oraşe în aşteptare”, pentru că ele cândva au fost populate, sunt simboluri ale civilizaţiei  care au rămas în istorie, ca repere. Noi le-am adunat pe toate şi am făcut un oraş. Aşteptarea poate să însemne reîntoarcerea la viaţă, repopularea, reîntoarcerea prezentului uman în interiorul lor. Ele oferă, atunci când sunt privite, acest subiect de meditaţie. Toată lumea se întoarce cu mintea în trecut şi încearcă să-şi imagineze ce fel era acolo, cum trăiau oamenii, ce viaţă duceau. Începând de la Comuna Primitivă, de la Menhire şi Dolmene, până în secolul XX, de unde am luat câteva repere, cum ar fi Pripiat, oraşul de lângă Cernobîl, sau Ryugyong – din Coreea de Nord, iar de la noi Poarta Hanului Turcesc. Din toate  am făcut un oraş pierdut, care aşteaptă să se regăsească”.

 

Gălăţenii iubitori de artă, dar şi cei curioşi să vadă un „altfel” de vernisaj sunt invitaţi astăzi, la ora 13,00, la Casa Colecţiilor. Expoziţia va rămâne deschisă până la mijlocul lunii ianuarie.   

 

 

 

 

 

 

 

Citit 3019 ori Ultima modificare Joi, 19 Decembrie 2013 21:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.