Cineastul Maximilian Popescu Vella: „Galaţiul merită un muzeu al navigaţiei fluviale!”

Cineastul Maximilian Popescu Vella: „Galaţiul merită un muzeu al navigaţiei fluviale!”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cineastul şi scriitorul Maximilian Popescu Vella împlineşte astăzi 72 de ani. În 1970 a înfiinţat, împreună cu regretatul său frate, Cristian Ermei Popescu, dar şi cu alţi doi buni prieteni – Jorj Angheluţă şi Cristi Cercel, Cineclubul „Donaris”, din cadrul Navrom Galaţi. Astfel s-a născut pasiunea sa pentru film, care i-a adus, în timp, 80 de premii pentru scurt metraje, la festivalurile naţionale şi internaţionale.  

S-a născut la Corabia, în judeţul Olt, şi a urmat Şcoala de Ofiţeri de Marină Comercială. A lucrat ca marinar la Navrom şi APDM. A publicat 19 volume de beletristică şi cărţi profesionale. A lucrat ani mulţi la postul local de televiziune Mega TV, ca reporter, cameraman şi realizator de emisiuni-document.

Este iniţiatorul ideii de a organiza, la Galaţi, un festival de film, fotografie şi diaporamă dedicat lui Eminescu. Un alt mare vis al său este acela de a înfiinţa, la Galaţi, un muzeu al navigaţiei fluviale: „Toate porturile de pe Dunăre au, iar Galaţiul chiar merită un astfel de muzeu. Materiale sunt, sediu există – Palatul Navigaţiei s-ar preta foarte bine, la fel ca şi Pescăriile Statului, care acum sunt în pericolul de a fi dărâmate. Acolo se organiza, an de an, târgul de peşte, în luna decembrie. Am reuşit, în anul 2003, să reactivez, pentru o ediţie, acest târg. Consider că e datoria mass media să se unească astfel încât să îl sensibilizăm pe preşedintele Consiliului Judeţului, un om de cultură, să demarăm aceste două lucruri – festivalul de film şi  muzeul navigaţiei”, afirmă Maximilian Popescu Vella. Anii de până acum l-au învăţat că în viaţă, nimic nu e mai de preţ decât prietenia şi pasiunea pentru profesie. La mulţi ani, domnule Maximilian Popescu-Vella! Şi vânt bun din pupa, mai departe!

Citit 2664 ori Ultima modificare Marți, 21 Ianuarie 2014 14:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.