Între magician, dirijor şi mânuitor: Doi regizori de marcă la „Fani Tardini”

Între magician, dirijor şi mânuitor: Doi regizori de marcă la „Fani Tardini”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi pregăteşte în prezent două noi spectacole, care urmează să vadă lumina rampei în luna martie


Continuând o politică culturală vizibil agresivă pe latura regizorală, nu numai repertorială şi actoricească, agresivă în sensul bun al cuvântului, managerul Teatrului Dramatic "Fani Tardini", actorul Cristian Gheorghe, a solicitat şi de data aceasta buni regizori din ţară. Este vorba despre Felix Alexa şi de Radu Dinulescu. Unul dintre cele două spectacole este o foarte cunoscută comedie din repertoriul universal: „Cererea în căsătorie”, de Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Felix Alexa, îndrăgit pentru mai recentul „Sinucigaşul”, cu Dan Puric, pus la Naţional. Cealaltă montare de la „Fani Tardini” urmând să fie „Trei nopţi cu Madox”, a poate celui mai jucat dramaturg român, Matei Vişniec, în regia lui Radu Dinulescu. Actorii Florin Toma, Petronela Buda, Dan Căpăţână Lică Dănilă şi Aureliu Bâtcă, care repetă acum în română,urmează să stăpânească în continuare rolurile la perfecţie şi în limba franceză, pentru că spectacolul va pleca în turneu la Avignon, unde regizorul a mai dus de altfel un spectacol al gălăţenilor, „Himnus”, premiat în Franţa.

Ca să prezentăm doar pe scurt pe cei doi regizori de performanţă este destul de greu, dar în mare vom prinde măcar câteva repere.

Turnee în Franţa şi Italia

Radu Dinuleascu, fiul unui regizor din Brăila, debutat încă de la cinci ani pe scena Teatrului „Maria Filotti”, prieten al Galaţilor, a lucrat mult, ca regizor, în Franţa, Israel şi Germania, în ţară fiind printre altele director la Teatrul de Marionete Arad. După premiul primit în 2007 pentru „Himnus”, de György Schwajda, a fost chemat la Universitatea din Avignon. A făcut turnee în Franţa şi Italia cu un spectacol de marionete după un scenariu propriu, făcut la Alba Iulia, de asemenea, a montat în Ungaria. Premiul UNITER pentru regie şi Marele Premiu la Avignon – sunt doar câteva dintre trofeele obţinute de regizor. Spectacolul "Himnus" a fost o coproducţie a Casei de Cultură Arad şi a Teatrului "Fani Tardini", cu Victoria Cociaş, Claudiu Bleonţ, Liliana Lupan, Aurel Bâtcă, Gabi Velicu, Cristian Gheorghe şi Vasile Danilă în distribuţie şi a câştigat Premiul Presei la Festivalul Avignon OFF, fiind apoi distribuit la festivalurile de la Lyon, Grenoble şi Nîmes şi cerut de Teatrul din Toulouse.

Regizor de teatre mari

Felix Alexa, regizor al Naţionalului bucureştean, a participat la un atelier al inovatorului regizor de film şi teatru, celebrul Peter Brook, la Viena, care chiar l-a invitat, ca asistent de regie, la Teatrul Bouffes du Nord, Paris. Spectacol cu turneu la Zürich, Glasgow, Barcelona, Hamburg. Invitat la Festivalurile din Franţa, Anglia, Austria, Ungaria, Rusia sau Canada, Alexa a montat enorm în ţară, pe scena Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti, la „Bulndra”, „Nottara”, Teatrul Mic, „Metropolis”, Teatrul de Comedie, Teatrul Evreiesc de Stat, „Ţăndărică”, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti sau Teatrul de Stat Constanţa etc.

Lector universitar dr. pentru Regie la la UNATC "I.L. Caragiale", a desfăşurat work-shopuri şi la facultăţi din Sydney, New Delhi, Beijing, Shanghai şi Seul. Cavaler al Ordinului "Meritul Cultural" deţine, printre premii: Premiul Criticii la UNITER, Premiul Criticii „Opera Prima”, Premiul Ministerului Culturii pentru cel mai bun regizor, apoi Premiul ministerului pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cel mai bun spectacol şi Premiul pentru cel mai bun regizor, la două ediţii ale Festivalului de Teatru Contemporan Braşov, Premiul Criticii AICT, pentru cel mai bun spectacol din „Anul Caragiale" şi, de două ori, Premiul pentru cel mai bun spectacol de comedie, la Galaţi etc. Acum actorii noştri şi, prin ei, publicul, se vor bucura de performanţele lor!

 

Citit 1412 ori Ultima modificare Duminică, 09 Februarie 2014 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.