Două expoziţii, o personalitate uriaşă/ Bibliotecile lui Urechia, omul şi vremurile

Două expoziţii, o personalitate uriaşă/ Bibliotecile lui Urechia, omul şi vremurile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţeanul (prin adopţie) cu numele înscris pe cupola Ateneului Român, datorită eforturilor savantului pentru ridicarea acestui palat al culturii naţionale, fiind şi iniţiator al proiectului, primul român nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, chiar în prima serie a prestigioasei recunoaşteri universale, membru fondator al Academiei Române, Vasile Alexandrescu Urechia (1834, Piatra Neamţ - 1901, Bucureşti), patriot, istoric (a scris „Istoria românilor”, în 14 volume!), profesor universitar la Bucureşti şi Iaşi, ministru al Cultelor şi Instruncţiunii Publice, colecţionar de manuscrise rare, ziarist, prozator, poet şi dramaturg, om politic (deputat şi senator de Covurlui), căsătorit cu fiica medicului reginei Isabela a II-a a Spaniei, implicat în ridicarea culturală, şi nu numai, a Galaţilor, are acum deschise la sediul de pe strada Mihai Bravu a Bibliotecii Judeţene care îi poartă numele şi pe care a întemeiat-o ca instituţie şi prin donaţie, nu mai puţin de două expoziţii de documente, cu manuscrise, cărţi, desene şi fotografii de epocă.
Expoziţia iconografică „V. A. Urechia şi epoca sa”, deschisă în holul de la intrare până pe 28 februarie, dar continuând şi la mezanin, la „Popasul bibliofilului”, marchează prin piese emoţionante de arhivă 120 de ani de la naşterea fondatorului bibliotecii. În fotografii, am remarcat primul sediu al Bibliotecii „Urechia” - Liceul „Vasile Alecsandri”, şi interiorul sălii de lectură, apoi Palatul Cultural „Urechia” - actualul Teatru Dramatic, ridicat prin mobilizarea publică făcută de savant (puteţi vedea şi un anteproiect diferit). În vitrine sunt caricaturi şi desene cu chipul său, poze de grup, cărţi semnate de el.

Citit 910 ori Ultima modificare Marți, 11 Februarie 2014 17:49

1 comentariu

 • postat de 1907 RASCOALA
  Joi, 13 Februarie 2014 08:30
  92.82.244.***
  Comuna Balabanesti est cred ca singura comuina din judet care nu are bibliotecar la biblioteca comunei nici pe timpul comunistilor nu a fost inchisa biblioteca .
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.