Cătălina Elena Dobre, prin video la „Axis libri”/ Predă în Mexic, lansează la Galaţi

Cătălina Elena Dobre, prin video la „Axis libri”/ Predă în Mexic, lansează la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ultima întrunire a Salonului literar „Axis libri” de la Biblioteca „V. A. Urechia” a oferit publicului o experienţă inedită. Profesoara Cătălina Elena Dobre, unul dintre autorii lansaţi, ni s-a adresat prin intermediul unui material filmat, trimis prin internet, ciudat, tocmai de la Ciudad de México, acolo unde gălăţeanca predă! Tânăra profesoară a fost reprezentată de părinţii emoţionaţi şi bucuroşi. În mesajul filmat, gălăţeanca a vorbit despre tema cărţii sale – un aspect al filosofiei lui Søren Kierkegaard, temă la zi, căci anul cultural mondial dedicat celebrului filosof danez se termină în mai. Autoarea a ţinut să mulţumească îndrumătorilor de licenţă şi doctorat – profesorii univ. dr. Ivan Ivlampie şi Victor Voicu, de la Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos”, directorului Bibliotecii, Zanfir Ilie, editor, regretaţilor dascăli Sergiu Tofan şi Vasile Lica, de la aceeaşi facultate, precum şi unui fost coleg de facultate care a ajutat-o într-o primă redactare – criticul A. G. Secară.

Prof. dr. Ivan Ivlampie, decanul Facultăţii, fost dascăl şi chiar îndrumător de licenţă al autoarei, a dezvăluit că lucrarea publicată acum porneşte de la teza de licenţă a acesteia, pe care a realizat-o, lucru neobişnuit, cu un an înainte de a i se cere.

Cartea profesoarei gălăţence din Mexic are un nume care îşi fixează un public-ţintă special: „O hermeneutică a categoriei de repetiţie cu specifică referire la Søren Kierkegaard” – cercetare ştiinţifică, Editura „Axis Libri” a Bibliotecii. În sală, pe lângă publicul obişnuit al acestor manifestări, au fost deci mulţi profesori universitari de la Facultatea de specialitate şi colegi ai fostei studentei de excepţie de acum câţiva ani, care acum reprezintă deja cu brio învăţământul românesc şi Galaţiul.

Cătălina-Elena Dobre este doctor în Filosofie cu Magna cum Laudae, la Universitatea „ Al. I. Cuza”, Iaşi, doi ani cercetător la St. Olaf College Kierkegaard Library, în Northfield MN, SUA, beneficiind de două burse de cercetare, o găsim apoi profesor invitat la Universitatea Iberoamericana, la Ciudad de México, capitala Mexicului, unde susţine cursuri şi conferinţe despre Emil Cioran. Acum susţine cursuri la nivel master şi doctorat (Antropologie Fundamentală, Metodologia Cercetării, filosofia lui Kierkegaard) la două universităţi mexicane. În 2008 şi 2009 a primit premiul academic Excelencia Docente al Universităţii Anahuac México Norte. A publicat cărţi şi a participat cu lucrări la congrese de filozofie la Atena şi Seul.

Citit 1656 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Martie 2014 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.