De la Dunăre pe Sena/ Sculpturile gălăţencei Elena Ilash pot fi admirate la Paris

De la Dunăre pe Sena/ Sculpturile gălăţencei Elena Ilash pot fi admirate la Paris
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Astăzi, la Paris, La Maison des initiatives étudiantes MIE - Labo 13, îşi deschide porţile pentru a vernisa expoziţia „Posthume”, pe ale cărei simeze se vor împleti sculpturile gălăţencei Elena Ilash şi fotografiile botoşăneanului Răzvan Chirilă. Association Parisienne des Artistes Roumains, condusă de o gălăţeancă, plasticiana Rodica Costianu, a făcut posibil ca mesajul lor artistic să ajungă pe malurile Senei.

Elena Ilash activează ca artist liber profesionist în Cluj-Napoca, dar este născută la Galaţi şi a absolvit Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, secţia grafică, şi Universitatea de Artă şi Design din Cluj, secţia sculptură. După un master în sculptură, Elena a devenit prima femeie de la înfiinţarea universităţii clujene care face un doctorat în sculptură. „Sculptura e religia mea, stilul meu de viaţă şi aerul din plămânii mei”, spune artista.

Elena Ilash se află pentru prima dată la Paris şi în Franţa, cu un proiect nou, la care a lucrat peste trei luni. „Întâlnirea fotografiei cu sculptura e ideală. Imaginile bidimensionale creează atmosfera în care sculpturile se ivesc şi completează spaţiul prin palpabilul caracteristic. Numele expoziţiei, Posthume, reflectă un ultimus, o atitudine postapocaliptică, de regăsire a unei alterate sau deformate identităţi. În acest sens, dezvoltarea unei identităţi devine cu atât mai provocatoare mai ales când parcursul sau a fost sinuos. Melanjul de influenţe culturale, convieţuirea lor e sursa tematicii. Un melanj ideatic şi de forme sculpturale care se compun în jurul interpretării corpului uman îmbrăcat în simboluri”, ne-a mărturisit Elena Ilash.

Mai multe veţi putea citi în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă".

Citit 1287 ori Ultima modificare Vineri, 14 Martie 2014 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.