Proclamarea Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie, la Catedrala Episcopală din Galaţi

Proclamarea Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie, la Catedrala Episcopală din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Al doilea Ocrotitor al Galaţilor * Mii de credincioşi au primit binecuvântarea Mântuitorului, a Sfinţilor şi a Prea Fericitului Părinte Daniel – Patriarhul BOR *

Zilele acestea, Galaţiul a devenit  o mărturie vie şi o icoană a Bisericii. Cel care ne-a unit întru credinţă este Mântuitorul prin Sfântul Său - Atanasie al III-lea Patelarie.

„Pribeagul Patriarh” al Constantinopolului, care în cel de-al XVII-lea veac a slujit Ortodoxia noastră străbună în condiţii deloc prielnice Bisericii lui Hristos, s-a reîntors la Galaţi. Alungat de pe pământul Greciei natale, cotropită de turci, cu sprijinul domnului Vasile Lupu - în vremea Mitroplolitului Varlaam - Sfântul Atanasie Patelarie a  slujit lui Hristos de la  Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Galaţi timp de doisprezece ani, între 1642 şi 1654.

Din 1 mai, cu binecuvântarea Prea Fericitului nostru Daniel - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ne-am reunit aşadar în rugăciune şi cu Sfântul Grigorie Palama - Sfântul Luminii - ale cărui Moaşte au sfinţit zilele acestea, Grădina de la Dunărea de Jos. Fapt posibil prin grija şi prietenia Înalt Prea Sfinţitului Panteleimon, Arhiepiscop de Veria, Nausa şi Kampania - Grecia, Arhiereul care în toamna trecută a binecuvântat România cu Moaştele Sfântului Apostol Pavel.

Binecuvântarea Patriarhului

Cu Lumina învierii în inimi, ziua de 3 mai,  anul Domnului 2009 - care a coincis cu Duminica Femeilor Mironosiţe,  deşi cam întunecată şi nu tocmai prietenoasă - a fost o zi a bucuriei pentru miile de pelerini gălăţeni care au făcut cale către Catedrala Episcopală. Alături de Sfinţii noştri, prezenţa şi binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel i-a bucurat pe pelerinii care, deşi nu au avut toţi loc în Catedrală, s-au rugat sub cupola cerului, aşteptând cu emoţie binecuvântarea patriarhală de după Sfânta Liturghie. Transmisia în direct a Sfintei Liturghii pe un ecran aflat în faţa Catedralei Episcopale, a mulţumit pe toată lumea.  

Aleşii Oaspeţi…

Nu au lipsit de la acest moment unic din viaţa Galaţilor arhierei ai Bisericilor surori Ortodoxe. Astfel, Înalt Prea Sfinţitului Iosif  de Prykonnis a adus binecuvântarea şi cuvântul de apreciere din partea Sanctităţii Sale Bartolomeu I - Patriarhul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, patriarhia care, prin veacuri, a ţinut trează Ortodoxia noastră. Alături în rugăciune, de trei zile, s-au aflat Înalt Prea Sfinţitul Panteleimon de Veria, Nausa şi Kampania, precum şi arhierei ai Bisericii din Creta, locul de naştere al Sfântului Atanasie Patelarie.

La Galaţi s-au întâlnit în Hristos mulţi arhierei ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întregul sobor  numărând şaisprezece ierarhi din cele mai mari biserici Ortodoxe din Europa. Erau de faţă  domnul Theodor Paleologu, ministrul Culturii şi Cultelor, părintele profesor Dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Pastorală Bucureşti, părintele profesor Dr. Neculai D. Necula, de la aceeaşi facultate, primarul Dumitru Nicoale, în ţinută solemnă, purtând tricolorul, prefectul Claudiu Brânzan, senatori şi deputaţi gălăţeni.

La datorie s-au aflat, ca de obicei, câteva sute de preoţi din Galaţi şi Brăila, maicile noastre rugătoare şi harnice, seminariştii şi multe grupuri de copii din şcolile din judeţ îmbrăcaţi în costume populare specifice Dunării de Jos, semn că „Hristos este împărtăşit copiilor”...

Între artiştii amatori se aflau şi câteva grupuri din judeţul Brăila, celălalt judeţ aflat în componenţa Eparhiei Dunării de Jos. Plus miile de creştini, cu siguranţă mult mai mulţi decât la Înviere.

Smerită mărturisire de credinţă

În jurul orei 9.30, în sunet de clopot, înalţii oaspeţi, inclusiv Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel,  au păşit pe esplanada Catedralei Episcopale, alaiul fiind deschis de Icoana Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie, smeritul şi „pribeagul Patriarh” care adunase în rugăciune atâta suflare.

Cu veşminte de culoarea Luminii, cu semnul Sfintei Cruci - cea care ne-a adus biruinţa vieţii şi lumina harică - întreg soborul arhieresc s-a îndreptat înspre Sfântul Altar al Catedralei Episcopale. Potrivit tradiţiei, Însuşi Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a  săvârşit Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie. Astfel, Duminica Mironosiţelor Femei a fost o zi a păcii şi a smereniei, o zi rară, care a  dat prilejul creştinilor de la Galaţi să arate icoana vie a Bisericii de la Dunărea de Jos, zi de autentică mărturisire a Dreptei noastre Credinţe. 

Un încurajator şi ziditor cuvânt de înţelepciune a rostit Prea Fericitul nostru Părinte Patriarh Daniel, care le-a numit pe creştinele românce - prin cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur - „Apostolii Apostolilor”,  în ideea că adevărata mamă creştină are darul, harul şi curajul de a da viaţă, de a creşte copii frumoşi şi sănătoşi, de fi jertfelnică pentru cei din jurul ei, acasă, în biserică, în comunitate. Ba chiar,  Prea Fericitul nostru Patriarh Daniel a remarcat faptul că tot femeile sunt în număr mare şi-n Catedrala Galaţilor…

Tomosul Sinodal

Pentru că Sfântul Atanasie al III-lea Patelarie a fost cel care ne-a unit în rugăciune şi credinţă, Prea Sfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar Patriarhal, a dat citire Tomosului Sinodal - actul care arătă motivele pentru care Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos a solicitat, iar Mitropolia Munteniei şi Dobrogei a propus Sfântului Sinod al BOR ca acest „prieten al lui Hristos” să fie trecut şi în calendarul Bisericii noastre, în 2 mai.

Astfel, Sfântul Atanasie Patelarie - cinstit în Biserica Rusă şi în cea din Creta din anul 1662, la doar opt ani de la trecerea la cele veşnice - va fi cinstit şi la Galaţi, ca Ocrotitor al Galaţilor, după Apostolul Andrei.

Gânduri de la Patriarhul Ecumenic

Sărbătoarea duhovnicească de ieri a fost ziua când creştinii gălăţeni s-au bucurat de gândurile frumoase şi alese ale Sanctităţii Sale Bartolomeu I al Constantinopolului, care a apreciat iniţiativa Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos de a le arăta creştinilor români, nevoinţele „Pribeagului Patriarh”, a cărui viaţă a fost şi a rămas „o pildă desăvârşită de credinţă şi statornicie.

Aceleaşi gânduri alese au venit de la Harkov, de la Înaltul Nicodim din Ucraina, Arhiereul care ne-a bucurat în ultimi ani şi la aceste sărbători cu Moaştele  Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie, Sfânt care veghează la sobornicitatea Bisericii lui Hristos, rugându-se  în scaunul arhieresc în Catedrala „Buna Vestire” din Harkov.

Au emoţionat toate gândurile transmise de înalţii oaspeţi şi cele ale Prea Fericitului Patriarh Daniel care a felicitat şi a acordat distincţii Ierarhului de la Dunărea de Jos, primarului, ministrului Culturii şi Cultelor.

Însă nici gălăţenii nu s-au lăsat mai prejos. Prea Fericitul nostru Patriarh a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Galaţiului şi, Dumnezeu ştie, cum cărările Cetăţenilor pământeşti se împletesc prin şi peste veacuri cu cele ale Cetăţenilor „Patriei Veşnice”...

Zi a bucuriei

„A fost o zi a bucuriei, ne-a spus doamna Maricica Popa, una dintre pelerine. M-am bucurat şi am plâns pentru câtă frumuseţe este în Biserica noastră. M-a liniştit Liturghia, mi-a plăcut cuvântul Patriarhului nostru, organizarea ireproşabilă a Prea Sfinţitului Casian. Înainte de toate mi-a plăcut Liturghia. A fost dumnezeiască, chiar dacă am stat afară…”

Citit 1230 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.