A RUPT gura târgului... de carte/ GĂLĂŢEANUL Fănel Teodoraşcu, REMARCAT la Bookfest

A RUPT gura târgului... de carte/ GĂLĂŢEANUL Fănel Teodoraşcu, REMARCAT la Bookfest
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Monografia scrisă de profesorul gălăţean Fănel Teodoraşcu despre o personalitate extrem de puternică şi influentă a perioadei interbelice, un constructor ingenios şi extrem de controversat al presei româneşti, pe care a modernizat-o, tecuceanul Pamfil Şeicaru (1894, Buzău - 1980, Munchen), a fost nominalizată printre "Titlurile Zilei", categorie care desemnează noutăţile de mare interes, la abia încheiatul Târg internaţional de carte Bookfest Bucureşti. Tema şi modul în care a fost ea tratată, spectaculos, dar fără părtinire, i-a adus succes!

Volumul „Pamfil Şeicaru”, scos la editura bucureşteană "Ars Docenti" de fostul nostru coleg de breaslă, deci care vine şi cu experienţa proprie tocmai din domeniul ilustrat de figura lui Şeicaru, vorbeşte despre cel mai cunoscut ziarist român din toate timpurile. Cotidianul „Evenimentul Zilei” semnala la rândul său performanţa profesorului gălăţean, cu doctorat la Universitatea „Danubius”, care cuprinde atât partea inovatoare, cât şi cea contestată a ziaristului condamnat la moarte de regimul comuist, în celebrul „lot al ziariştilor fascişti”. Creatorul unui ziar de foarte mare tiraj şi influenţă, despre care ieşise vorba „etajul şi şantajul”, pe măsură ce palatul ziarului „Curentul” se ridica într-o perioadă de mari scandaluri publice, Pamfil Şeicaru a avut de pildă curajul să prezică înfrângerea Germaniei chiar în timp ce armata română lupta peste Prut.

Sunt incitante datele culese, misterele, de felul celui care vorbeşte despre tratative pe care le-ar fi dus Ceauşescu spre a-l atrage, sau despre mulţumirea dictatorului că ziaristul refugiat în Occident ataca URSS. Dar şi forţa opiniilor lui Şeicaru, fost ofiţer beligerant decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul” pentru bravură în Primul Război Mondial; de pildă declaraţia sa, deşi era deputat, valabilă şi astăzi: „Niciun parlament nu va face bine unui popor pe termen lung, ci doar va duce la decizii pripite şi interesate, care nu vor sluji oamenilor.” Iar un credo al celebrului ziarist ar trebui reţinut ca pe „Tatăl nostru” de oamenii din mass media: „Să-ţi respecţi semnătura ca să te respecte cititorul, ca să-i păstrezi încrederea."

Citit 2151 ori Ultima modificare Marți, 10 Iunie 2014 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.