INEDIT! PRIMA ediţie a "Festivalului Antic"/ Cezar va MURI sâmbăta viitoare la Galaţi! (VIDEO)

INEDIT! PRIMA ediţie a "Festivalului Antic"/ Cezar va MURI sâmbăta viitoare la Galaţi! (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sâmbăta viitoare vom avea la Galaţi prima ediţie a „Festivalului antic”! „Eveniment unic, cel puţin pentru Galaţi” - a anunţat vineri Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei pentru Cultură a judeţului, la conferinţa de presă la care a fost alături de Marius Mitrof, consilier al instituţiei, prezent de câteva ori la festivalul asemănător de la Porolissum, un festival care aduce şi profit local.

Al nostru e abia la început, dar sperăm să se dezvolte, mai ales dacă se vor implica autorităţile: a costat 10.000 lei, „niciun leu din banul public!” Doar sponsorizări!

Vom vedea, deocamdată, şase „daci”, şase „romani” şi încă şase femei şi copii „romani” costumaţi ca-n filme. Sunt membri a două asociaţii de reconstituire istorică din Constanţa, care ne vor introduce în lumea de acum două milenii! Deja în ţară au devenit populare festivalurile de la Porolissum, Alba Iulia şi Constanţa - mai aproape şi deci mai ieftin să-i contactăm pentru festivalul nostru. Au fost invitaţi şi… „sarmaţii”, care ar fi venit, dar au avut alt eveniment programat.

Lupte, teatru, paradă, bucate, suveniruri

Pe 21 iunie, de la ora 11,00, vom avea parte, chiar pe ruinele castrului roman de la Tirighina, o bătălie-spectacol între daci şi romani, şi, cu concursul elevilor de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, o prezentare a sânzienelor. Şi scena asasinării, din piesa lui Shakespreare „Iulius Cezar”, în interpretarea elevilor Şcolii Gimnaziale nr. 26 „Ion Creangă” Galaţi (locul I la Festivalul de teatru în limba engleză „William Shakespeare” din acest an, chiar cu această piesă). Vom putea să ne pozăm cu daci şi romani şi chiar să tragem cu arcul. Muzeul de Istorie va amenaja o miniexpoziţie. La toate vom putea ajunge cu autobuzele Transurb de la capătul din Micro 19 al liniei 102; biletul, la preţul din oraş.

De la ora 16,00: defilare în costume antice, pe traseul: Potcoava de Aur - Centru - Aleea Domnească - Faleza inferioară - Foişorul mare, unde vor aştepta bucate tradiţionale (reţete dacice şi romane!), ateliere tradiţionale de olărit, pielărie, fierărie - inclusiv de confecţionat săbii. Vom putea cumpăra replici după obiecte antice, dar şi tricouri, şepci şi căciuli dacice.

„Situl arheologic a rămas în nepăsare timp de 25 de ani şi iată că venim cu acest proiect, în urma unui alt proiect, demarat cu o lună înainte: ecologizarea sitului, cu sprijinul voluntarilor şi al Primăriei”, a punctat consilierul Mitrof.

Citit 2637 ori Ultima modificare Duminică, 15 Iunie 2014 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.