Nicoleta Onofrei, LANSATĂ la Ipoteşti de Ziua „Luceafărului Poeziei româneşti”
Foto: FOTO de Ana Beliu: Nicleta Onofrei, alăruri de Cassian Maria Spiridon, la prezentare

Nicoleta Onofrei, LANSATĂ la Ipoteşti de Ziua „Luceafărului Poeziei româneşti”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Trei tineri poeţi gălăţeni, prezentaţi cu volume


Duminică dimineaţă, exact la 125 de ani de la petrecerea către Luceafăr a lui Eminescu, şi chiar la Ipoteştii săi, trei tineri poeţi gălăţeni şi-au lansat cărţile, premiate anul trecut, ca manuscris, pentru debut, la Festivalul Naţional de Porezie „Porni Luceafărul…”, care îşi are acolo „reşedinţa”. Este vorba despre colega noastră de ziar, Nicoleta Onofrei, de Marius Grama şi Gabriel Nicolae Mihăilă, toţi trei membri ai Cenaclului literar „Noduri şi Semne”. Nicoleta şi cartea sa „Chimera între ziduri”, Editura „Timpul” - Iaşi a fost prezentată chiar de redactorul-şef al „Convorbirilor literare”, preşedinte al filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România, poetul Cassian Maria Spiridon. Marius Grama şi cartea sa „Dresorul de duminici”, Editura „Junimea” – Iaşi, au primit prezentarea lui Liviu Apetroaie, redactor al editurii, iar reprezentantul editurii bistriţene Charmides l-a prezentat pe Gabriel Mihăilă (care nu a putut fi prezent), cu cartea „ALB, NEGRU şi TU la mijloc”. Autorii cărţilor lansate au citit din versurile lor.

Nicoleta, a doua oară la Ipoteşti, a avut bucuria să fie apreciată şi acolo, cu acest volum care se bucură de prefaţa poetului Mihai Gălăţanu („Poemele ei sunt colecţii de imagini succesive, icoane pictate pe sticla perfect transparentă a sensibilităţii.” „Este copilăroasă, imprevizibilă, băieţoasă. Dar, mai înainte de toate, se cuvine să spun că este cerebrală”, observa el) şi o postfaţă a criticului A. G. Secară. După succesul de anul trecut de la Ipoteşti, poeta, care a văzut lumina paginii în multe reviste, a mai publicat un volum, „Gargoyle” – Editura Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi. Iar Marius Grama se bucură de notorietatea a aproape 20 de premii locale şi naţionale.

Sâmbătă, cei doi gălăţeni au fost prezenţi la un recital, la Biserica Ustenia, ctitorie din lemn de la 1552 a Elenei Rareş în care a fost botezat Eminescu, unde s-au făcut auziţi Cassian Maria Spiridon, Lucian Vasiliu, Ion Mureşan şi alţii. „Am avut ocazia să stau alături de poetul Ion Mureşan, am făcut schimb de autografe şi mi-a spus că arată bine cartea mea. Aceasta m-a bucurat, căci şi moto-ul cărţii mele este chiar dintr-o carte a lui Ion Mureşan: „Alcool”. Iar poetul Dan Coman mi-a spus că i-a plăcut ce am recitat”, ne-a mai povestit Nicoleta, la întoarcerea acasă.

Antologia textelor premiate anul trecut, în care apar şi ai noştri, a fost lansată tot duminică. A fost deci încă o ocazie ca poezia gălăţeană să fie vizibilă din nou în afara graniţelor oraşului, după ce la „Porni luceafărul…” au primit în anii anteriori premii pentru debut Tatiana Nona Ciofu şi Alexandru Maria, şi ei membri la „Noduri şi Semne”.

Citit 1157 ori Ultima modificare Luni, 16 Iunie 2014 20:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.