Sfântul Luminii

Sfântul Luminii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* IPS Pantelimon a adus din Grecia Sfântul Odor * Sfinţii sunt purtători de Har * Patru zile de pelerinaj *

Proclamarea Sfântului Atansie al III-lea Patelarie ca sfânt în Biserica noastră le-a dat posibilitatea gălăţenilor să primească mângâierea Duhului Sfânt şi lumina Sfântului Grigorie Palama. Sfântul Odor a fost oferit spre închinare gălăţenilor prin generozitatea Înalt Prea Sfinţitului Panteleimon, Arhiepiscop de Veria, Nausa şi Campania - Grecia, arhiereul care în toamna lui 2008 le-a oferit românilor posibilitatea să se închine la Moaştele Sfântului Apostol Pavel.

Acest „Prieten” al lui Hristos, cu binecuvântarea Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi la invitaţia Arhiereului Dunării de Jos - Prea Sfinţitul Casian - a binecuvântat pământul românesc. Mai întâi, în Dealul Patriarhiei din Bucureşti (din 29 aprilie), pentru ca în după amiaza de 1 mai să ajungă la Galaţi.

La ceas de lumină lină, pe o vreme cu un cer acoperit de nori, „Sfântul Luminii”, cum este recunoscut în Biserica Ortodoxă Sfântul Grigorie Palama, a înviorat adunarea numeroşilor creştini gălăţeni veniţi la Catedrala Episcopală. Oamenii, aflaţi de ani buni „sub vântul aspru al suferinţelor” produs de interminabila tranziţie, s-au îndreptat către Unicul Călăuzitor, Dumnezeu – Cuvântul. Erau mulţi copii şi tineri din şcolile gălăţene, erau bunici cu nepoţi, tineri şi părinţi.

Copleşiţi de lumină

Sunetul de toacă a marcat întâlnirea dintre cei doi Arhierei - Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos şi Înaltul Panteleimon de Veria - Grecia - care a încredinţat gălăţenilor Sfântul Odor. După tradiţie, un convoi de preoţi, monahi, seminarişti, plus nelipsiţii pelerini aşteptau de câteva ore la rând, ca să se numere între primii care-l întâmpină, la Galaţi, pe Sfântul Grigorie Palama. Creştinii purtau în mâini lăcrămioare şi flori de liliac de culoarea… vieţii de după moarte.

„Nu ştiu foarte multe despre viaţa Sfântului Grigorie Palama, dar ştiu că, în general, Sfinţii sunt purtători de har. Închinându-ne şi atingându-ne de Sfintele Moaşte ne lăsăm şi noi copleşiţi de lumina lui Dumnezeu, ne-a mărturisit doamna Irina G. din Galaţi. Ziua de astăzi este o continuare a lecţiei  de sfinţenie pe care noi, la Galaţi, o parcurgem de atâţia ani…” 

„Sfântul Grigorie Palama este Dascălul rugăciunii, ne-a spus Andrei Radu, tânăr student, viitor inginer. Ştiu că a susţinut mult isihasmul şi faptul că lumina care vine de la Dumnezeu este necreată. Sfântul a pus accent pe prezenţa, cunoaşterea şi trăirea lui Dumnezeu”.

Din seara zilei de 1 mai şi până în amiaza zilei de 4 mai, anul Domnului 2009, Oaspeţii veniţi din vechea Eladă şi din „Patria cerească” a Sfinţilor au reunit întru aceeaşi suflare câteva mii de suflete. Cale de patru zile, iubirea de Dumnezeu şi de Sfinţi a pelerinilor gălăţeni a unit cerul cu pământul, pământul cu cerul lui Dumnezeu.

De ani buni, aceste manifestări de suflet ortodox ale Bisericii de la Dunărea de Jos au transformat comunitatea gălăţeană într-un oraş viu, într-o comunitate care - de la manifestare la manifestare -  trăieşte credinţa cu firească naturaleţe, cu speranţă în zile mai bune.

Luni, 4 mai, în jurul prânzului, în lipsa Sfintelor Moaşte ale Sfântului Grigorie Palama care plecaseră înspre Grecia, însoţite fiind de Înaltul Panteleimon, creştinii care nu reuşiseră să ajungă la întâlnirea cu „Sfântul Luminii” sărutau baldachinul aflat în faţa Catedralei Episcopale… Atitudine firească, lecţie de nemurire. Semn că adevăraţii creştini au înţeles că „seva acestui  popor obidit” -  înstrăinat prin vremi nedrepte ori prigonit din propria Biserică Ortodoxă, „Mamă Spirituală” a neamului românesc - vine de la Singurul Călăuzitor, Dumnezeu - Cuvântul.

Har şi minuni

În toate cele patru zile cât s-a aflat la Galaţi, Înalt Prea Sfinţitul Panteleimon de Veria, Naussa şi Kampania, ne-a hrănit cu frumoasa-i teologie a Învierii şi luminii care vine de la Dumnezeu. Făcând referire la una din profeţiile lui Iezechiel (11, 17-24), ce anticipa învierea poporului iudeu în Duhul lui Dumnezeu (unei părţi din aceste neam), Arhiereul elen a spus că „o dovadă a împlinirii acestei profeţii sunt Sfintele Moaşte ale Sfinţilor noştri care propovăduiesc cu glas înalt minunea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Învierea are loc nu numai pentru Fiul lui Dumnezeu, ci şi pentru toţi creştinii, pentru toţi urmaşii Săi. Cum poate contrazice cineva că oasele uscate sunt simple oase, ci împărtăşesc din belşug har şi minuni, aşa cum se întâmplă şi cu Moaştele Sfântului Grigorie Palama - Arhiepiscopul Tesalonicului - şi ale Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie, cel care cu prezenţa sa a luminat şi oraşul Galaţi, a sfinţit această Eparhie de la Dunărea de Jos”.

Sfinţii pentru oameni

În contextul sărbătorii de la Galaţi, Prea Fericitul Daniel, Patriarhul BOR, a întărit creştinii prezenţi la sărbătoare, spunându-le că „sfinţii sunt pentru noi - pământenii -  mijlocitori şi povăţuitori pe calea mântuirii”. Că ambii Sfinţi prezenţi la Galaţi, atât Sfântul  Atanasie al III-lea Patelarie, care a slujit Ortodoxia în veacul al XVII-lea, cât şi Sfântul Grigorie Palama, cel care ne-a arătat frumuseţea rugăciunii minţii şi energiile luminii necreate, în cel de-al XIV-lea veac, sunt modele de viaţă pentru creştini.

„Este foarte semnificativă asemănarea între cei doi Sfinţi, a adăugat Prea Fericitul Părinte Daniel. Ambii au fost arhierei în scaunul Tesalonicului din Grecia, în veacuri diferite; amândoi L-au mărturisit necondiţionat pe Hristos şi de aceea sfinţenia lor a fost recunoscută - în ambele cazuri - la doar opt ani de la adormirea lor în Domnul Dumnezeu”. Potrivire care nu are cum să fie întâmplătoare.

Prea Fericitul Patriarh Daniel a mai spus că „această solidaritate pe care o regăsim în toată Biserica Ortodoxă şi în pan-ortodoxie este însoţită şi de sfinţenia rugăciunilor Sfinţilor noştri, a rugăciunilor noastre şi este o dovadă vie cum Dumnezeu lucrează în timp…”

Foto: Arhiva Episcopiei Dunărea de Jo

Citit 1327 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.