Resfinţirea Bisericii „Sfântul Nicolae”

Resfinţirea Bisericii „Sfântul Nicolae”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proclamarea canonizării Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie le-a dat prilejul câtorva mii de creştini gălăţeni să devină părtaşi la bucuriile veşnice pe care doar credinţa ţi le poate aduce. Evenimentul duhovnicesc din 3 mai, de la Catedrala Episcopală, a fost însoţit de sfinţirea a două Altare: la istorica Mănăstire „Sfântul Nicolae” şi la noua Biserică „Sfântul Atanasie Patelarie”.

La fosta mănăstire din centrul Galaţilor, actuala zidire este ridicată la 1839, pe o vatră monahală veche, iar o vreme a ţinut loc de catedrală episcopală. Aici au fost resfinţite Altarul şi pictura, pentru că între anii 1642 şi 1654 aici s-a nevoit Sfântul Atanasie al III-lea Patelarie, care alungat fiind de turci din scaunul arhieresc, a ajuns la Galaţi, cu sprijinul domnului Vasile Lupu.

Soborul arhieresc

Aici, la ceremonia de sfinţire, Arhiereul locului - Prea Sfinţitul Casian Crăciun - a fost însoţit de înalţi arhierei din Grecia şi România. Încă de sâmbătă, 2 mai, se afla la Galaţi „o coroană de arhierei”: Înalt Prea Sfinţitul Panteleimon, Arhiereu de Veria, Nausa şi Kampania - Grecia, Înalt Prea Sfinţitul Iosif de Prykonnis, reprezentantul Sanctităţii Sale Bartolomeu I - Patriarhul Ecumenic de Constantinopol. În rugăciune, alături de gălăţeni erau Prea Sfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, alţi arhierei din Sfântul Sinod al Bisericii noastre.

Evenimentul duhovnicesc de zilele trecute a fost onorat şi de prezenţa Coralei Bisericii „Sfânta Duminică” din Alexandropoulis - Grecia. „Nu am mai fost niciodată la o astfel de ceremonie de sfinţire de biserică, ne-a spus profesoara Larisa Nanu din Galaţi. Slujbele noastre sunt  divine, iar corala din Grecia şi seminariştii au cântat atât de frumos, de parcă cerul a coborât pe pământ…”

Multe au fost gândurile exprimate de pelerinii veniţi să-şi plece genunchiul şi fruntea la Mănăstirea Sfântului Atanasie al-III-lea Patelarie din Galaţi. Multe au fost şi eforturile preotului paroh Ioan Postolache, protoiereu onorific de Galaţi, ale părintelui director Costel Bulgaru, ale creştinilor din parohie, care în perioada premergătoare resfinţirii bisericii au făcut eforturi susţinute pentru a restaura istoricul şi sfântul locaş de închinare.

Pictura în tehnica fresco aparţine pictorului Mihai Bogdan Mociulschi din Bucureşti. Însă e clar că o lucrare de restaurare de câteva miliarde lei nu poate fi susţinută din bănuţul văduvei şi al săracului. Desigur, va fi important sprijinul autorităţii publice locale care a dat dovadă de maturitate atunci când a fost vorba de manifestări de referinţă ale Galaţiului.

La resfinţirea acestui sfânt locaş, înalţii oaspeţi, inclusiv Arhiereul Dunării de Jos, au vorbit despre unitate de credinţă a Bisericilor surori, despre frăţeasca unitate între Bisericile Ortodoxe. Biserici reunite în Hristos de marele prieten - Atanasie Patelarie;  Sfântul născut în Creta, care a slujit pe scaunul Patriarhiei Ecumenice, dar şi la Galaţi, iar de trei veacuri şi jumătate şi în Ucraina, unde slujeşte Liturghia veşnică din ceruri.

Reprezentantul Patriarhiei „Martir” de Constantinopol i-a îndemnat pe credincioşi să nu uite că „doar în credinţă şi în un unitate, creştinii sunt mai puternici şi sunt mărturisitori ai luminii veşnice, ai luminii necreate”. Arhiereul locului le-a spus oaspeţilor şi creştinilor că „aceste momente vor fi păstrate veşnic în inimi şi în amintire”.

Momente alese au fost trăite şi de creştinii de la noua Biserică a Sfântului Atanasie Patelarie din Micro 18, al doilea Altar sfinţit, care în pregătirea momentului şi pe parcursul întregii sărbători au dat dovadă de o adevărată lecţie de unitate şi trăire creştinească, alături de părintele paroh Marius Cristea.

Luând pildă din Biserică, de la Hristos şi Sfinţii Săi, şi noi, creştinii, trebuie să dăm dovadă că suntem urmaşi ai lui Hristos.

Foto: Arhiva EDJ

Citit 740 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.