Un gălăţean, la primul Congres Mondial al Eminescologilor

Un gălăţean, la primul Congres Mondial al Eminescologilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Poetul gălăţean Viorel Dinescu a luat parte, având chiar şi o contribuţie proprie de la tribună, la primul Congres Mondial al Eminescologilor, desfăşurat în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, între 3 şi 5 septembrie.

Ediţia a fost organizată în onoarea academicianului Mihai Cimpoi, apreciatul eminescolog, critic, istoric literar şi publicist basarabean, la împlinirea vârstei de 70 ani. Au participat 70 de înalte personalităţi culturale din Franţa, Germania, SUA, China, Elveţia, Rusia, Cehia, Slovacia, Italia, Israel, Polonia, Ucraina şi România. Notăm numele academicienilor Eugen Simion şi Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe moldoveneşti.

“Limba, superba limbă românească este ultima şi marea noastră tranşee de apărare”, a spus în mesajul său către cei pe care i-a numit “fraţi” poetul Viorel Dinescu, care a atacat în cuvântul său încercările de a trata ca inferioară literatura de peste Prut.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a decorat cu distincţia „Om emerit al Republicii Moldova” pe academicianul Mihai Cimpoi, cel pe care şi gălăţenii au avut şansa să-l întâlnească la mai multe ediţii ale Festivalului cărţii "Axis Libri". În faţa criticilor şi nenumăraţilor traducători prezenţi, academicianul a numărat limbile în care a fost tălmăcit până acum Eminescu: 74!

Citit 872 ori Ultima modificare Luni, 22 Septembrie 2014 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.