Două piese cu succes la public la Teatrul Dramatic

Două piese cu succes la public la Teatrul Dramatic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Cerere în căsătorie" şi "Take, Ianke şi Cadâr" - două spectacole care ar trebui să ne scoată din casă

Două comedii cu foarte mare succes la public se vor juca în acest weekend la Teatrul Dramatic gălăţean.

Sâmbătă, de la ora 19,00, sunteţi invitaţi la ultima premieră de la „Fani Tardini” – „Cerere în căsătorie”, de A. P Cehov, în regia celebrului regizor Felix Alexa, aflat la prima sa montare cu teatrul gălăţean.

În rolurile principale, trei actori foarte buni – Cristi Gheorghe, Petronela Buda şi Lucian Pânzaru – toţi trei premiaţi în festivaluri. 

Scenografia, foarte bogată, uimitoare, este semnată de Andrada Chiriac. Ilustraţia muzicală şi lighting design-ul sunt semnate de Felix Alexa, un regizor cu palmares bogat, cu foarte multe spectacole de succes montate la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti şi multe teatre din ţară, cu premii naţionale pentru regie. Felix Alexa a fost remarcat imediat după ´90 de marele regizor Peter Brook, căruia i-a şi fost asistent de regie la Paris, pentru un spectacol cu un lung turneu internaţional. Convins să regizeze aici la Galaţi de către directorul teatrului nostru, actorul Cristian Gheorghe, Felix Alexa s-a declarat mulţumit că a lucrat foarte bine, „într-un teatru serios”, cu cei „trei actori foarte talentaţi”.

Cu un mare succes internaţional timp de peste 120 de ani, scrisă în 1888, piesa celui mai jucat dramaturg rus, A. P. Cehov, ascunde, sub verva comică, observaţia socială a temperamentelor, micile drame ale unor orgolii necontrolate, câte o lacrimă. Deşi numită chiar de autor, cu modestie, „o glumă”, piesa a fost luată în serios de către regizor: „în viziunea mea, este o piesă despre stări extreme, oameni în criză aflaţi la graniţa fragilă dintre ridicol şi tragic, excesiv de sensibili şi de o duritate inconştientă. O tragi-comedie. Toată acţiunea se petrece în timp real, şi e fascinant să vezi cum o umanitate dezlănţuită trece prin toate stările posibile, în doar o oră de viaţă. O viaţă concentrată şi minunat de nuanţată. O comedie umană, ce-ţi lasă un gust dulce-amar”, spunea Felix Alexa înainte de premieră.

Jucat cu casa închisă

Cea de-a doua comedie, programată duminică, 12 octombrie, de la aceeaşi oră, este spectacolul care, după premieră, s-a jucat la Galaţi, multe săptămâni cu casa închisă. Este vorba de „Take, Ianke şi Cadâr”, de Victor Ion Popa, în regia lui Eugen Făt. Vor urca pe scenă Marian Sterian, Gabriel Constantinescu, Petrică Păpuşă, Dan Căpăţână, Ciprian Braşoveanu, Cristina Uja şi Svetlana Friptu.

„Marele secret al acestui spectacol este textul: un text atât de bine scris, încât eu, ca regizor, nu am cum să intervin prea mult, să fac mari schimbări. Totul cade pe actor şi pe situaţii. Având o scriitură atât de bună, şi pentru actori e mult mai uşor să intre în personaje, să se joace cu ele. Nu mi-e frică de comparaţii, sunt ferm convins că publicul va aprecia ce se întâmplă aici şi bucuria actorilor de a juca şi de a compune partiturile aşa de mari”, declara Eugen Făt, înainte de premieră.

Citit 1156 ori Ultima modificare Vineri, 10 Octombrie 2014 10:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.