Biserica „Sfinţii Împăraţi” - deschizătoare de drumuri

Biserica „Sfinţii Împăraţi” - deschizătoare de drumuri
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Istorica Biserică „Sfinţii Împăraţi” din Galaţi i-a primit zilele acestea pe creştini la rugăciune, aşa cum face de 152 de ani. Luminată, caldă, primitoare, precum o aristocrată de viţă veche care şi-a recăpătat frumuseţea, pentru că în ultimii ani - părintele paroh Adrian Mihai, profesor la Seminarul Teologic din Galaţi, alături de părintele Ion Ionaşcu, împreună cu creştinii de aici au îmbinat rugăciunea cu fapta de milostenie  şi au făcut ca sfântul locaş să-şi înlăture haina grea de fum care acoperise pictura. 

Abia restaurată, cu o reprezentare picturală inedită şi unică - planul iconografic desfăşurându-se într-o succesiune de vieţi şi fapte sfinte după concepţia pictorului Gheorghe Vânătoru - această biserică îndeamnă creştinul la asumarea propriei Cruci prin lumină spre biruinţă.

Întreaga iconografie şi catapeteasma dau sfântului locaş şi rugătorului o pace aparte, la fel cum cei doi Ocrotitori - Sfântul Constantin cel Mare şi mama sa,  Elena - au luminat la începutul veacului al IV-lea, sub semnul Crucii, întreaga Biserică a lui Hristos. Au aşezat pacea în Biserica Lui şi, de atunci, vieţile atâtor creştini…

„Ştiu din bătrâni că Biserica aceasta este făcută după planul unei catedrale (din Bolgrad, spun cronicarii - n. r.), pentru că fusese gândită de Vlădica Melchisedec Ştefănescu drept viitoare catedrală a Galaţilor, ne-a spus doamna Constantina Miu. Nu sunt din această parohie, dar vin aici că e un loc aparte, rupt parcă din cer…”

„Cu ochii credinţei…”

„Pot spune că Sfinţii Împăraţi şi frumoasa biserică mi-au deschis ochii credinţei, ne-a mărturisit părintele Tiberiu Chiriluţă, paroh al Catedralei Siderurgiştilor. Sunt născut în ziua prăznuirii Sfinţilor Împăraţi, am crescut în preajma acestei biserici şi, de mic, mama m-a purtat la Biserica Sfinţilor Împăraţi. Am cântat la strana acestui sfânt locaş, iar Dumnezeu şi Sfinţii Împăraţi mi-au arătat un drum în viaţă, spre înţelepciune, drum pe care încerc să-l arăt şi eu enoriaşilor mei…”

Crucea libertăţii în Hristos

Rugăciunea la Biserica „Sfinţilor Împăraţi” este aducătoare de pace şi dătătoare de viaţă, la fel cum a fost şi Sfânta Liturghie de ieri, unde a slujit părintele Daniil Oltean, arhimandrit al Dunării de Jos. Alături de creştini s-au aflat şi copii de la Şcoala „Ludovic Cosma” din Galaţi, îmbrăcaţi în alb, culoarea luminii, purtând în mâini pancarte cu sintagma - ”Sub acest semn (al Crucii) vei învinge!”.

„Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena sunt întocmai cu Apostolii pentru că ei au pus capăt multor cruci de jertfă, a spus părintele arhimandrit Daniil. Ei au adus Bisericii abia ieşită din catacombele romane o altă cruce, crucea libertăţii în Hristos, o cruce pe care au aşezat-o peste tot. Sfânta Cruce este simbolul biruinţei asupra întunericului, al vieţii asupra morţii…”

Ocrotitorii familiei creştine

Creştini au aflat că Sfinţii Împăraţi sunt modelul desăvârşit al familiei creştine. Ştim că Împărăteasa Elena era o creştină desăvârşită care şi-a îndreptat şi fiul, pe Împăratul Constantin cel Mare şi Sfânt, spre credinţă; fiu care la rându-i a sprijinit Biserica şi i-a slujit lui Hristos „întocmai cu Apostolii”.

„Aşa e frumos să se întâmple şi în vieţile noastre, a spus părintele Daniil. Sfinţii Împăraţi sunt Ocrotitorii Familiei creştine şi de aceea ei sunt pomeniţi la slujba cununiei, iar aceşti copii aflaţi  la sărbătoare sunt semnul văzut al unităţii şi dragostei într-o familie… Acestea se văd doar când fiul îşi cinsteşte întotdeauna maica, iar o mamă îşi călăuzeşte fiul în Domnul…”

Sfânta Cruce - între cer şi pământ

Referindu-se la reprezentarea iconografică a celor doi Sfinţi străjuiţi de Sfânta Cruce, părintele Daniil a atras atenţia asupra icoanei Sfinţilor Împăraţi. „Împărăteasa Elena - cea care a descoperit Sfânta Cruce la Ierusalim şi care a arătat-o poporului la 14 septembrie 326 - priveşte în jos, în pământ, în ascuns, pentru că acolo a fost găsită Sfânta Cruce pe care a fost Răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Împăratul Constantin care a văzut şi a citit pe cer că va birui duşmanii Bisericii prin puterea şi semnul Sfintei Cruci, priveşte înspre cer…”

Pentru creştinul de rând, între cer şi pământ nădejdea vine prin cruce, pentru că pentru noi Mântuitorul a biruit moartea şi păcatul, întunericul prin Sfânta Cruce.

Arhiereşti binecuvântări

Ieri, toţi rugătorii au primit binecuvântarea Prea Sfinţitului Părinte Casian al Dunării de Jos, aflat la hramul Catedralei Patriarhale din Bucureşti, alături de alţi Ierarhi ai Sfântului Sinod, ca răspuns la invitaţia Prea Fericitului nostru Patriarh. 

În context, părintele profesor Adrian Mihai, abia revenit din locurile pe unde au slujit „Sfinţii Împăraţi”, a mulţumit pentru toate darurile şi binecuvântările care s-au revărsat în ultimi ani asupra acestei parohii.

Citit 749 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.