Alexandru Jula - 55 de ani de scenă… pe scenă

Alexandru Jula - 55 de ani de scenă… pe scenă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Îndrăgitul artist gălăţean Alexandru Jula sărbătoreşte chiar în aceste zile 55 de ani de carieră. Maestrul Jula ne-a acordat un interviu, în care încearcă să treacă în revistă momente din anii petrecuţi pe scenă *

- Ce înseamnă 55 de ani de carieră?

- Nu ştiu, au trecut atât de repede, ca şi cum ai clipi din ochi. Şi mă feresc de cuvântul carieră. Nu-mi place, e prea pretenţios. Există o regulă - ai evenimente, exişti, n-ai, nu exişti. Şi n-ai voie să te opreşti. În momentul în care te-ai oprit, mori şi eu nu vreau să mor. Spectacolul trebuie să continue!

- A fost odată… cum a început povestea celor 55 de ani?

- Accidental! Întotdeauna, ce-i mai frumos începe accidental. Am venit la Galaţi la sora mea, în concediu, luase fiinţă teatrul din Galaţi, m-am chinuit zece zile să dau examen, Manolache n-a vrut să m-asculte. După zece zile m-a ascultat, şi mi-a spus: „De mâine eşti angajat provizoriu”. Şi îmi place să spun că provizoratul a durat 55 de ani.

- Vă mai amintiţi prima melodie cântată?

- „Povestea cu Ileana Cosânzeana”. Aveam 20 de ani şi am cântat-o la Galaţi, la teatrul de estradă, în primul spectacol al meu „Sugestii şi reclamaţii”. Nu-i mai ştiu refrenul pentru că am cântat în jur de 300 de piese. Aceşti 55 de ani i-am petrecut numai în Galaţi, dar am colaborat şi cu Teatrul Tănase, cu Fantazio, Teatrul din Deva. Mă laud că sunt constant şi nu mă schimb de ici-colo.

- Statornic în carieră, statornic în familie.

- Ştii că artiştii se căsătoresc de mai multe ori. Eu am o singură nevastă, iubiri nu ştiu, dar o singură nevastă! Sunt un om statornic. Au fost multe tentaţii, dar nu am plecat din Galaţi. Deşi nu-i bine pentru un om să stea prea mult într-un loc. În momentul în care te întâlneşti cu publicul, nu te iartă. Nu eşti bun, nu exişti!

- Aţi făcut vreodată play-back?

- În emisiuni tv am jurat că voi face asta. În 2002 Ministerul Culturii ne-a invitat pe noi, cei cu părul alb, să ne dea premiu. Trăia Ionel Miron şi ne-au spus să cântăm un duet. Am repetat, am vrut să cântăm live. În emisiune, cei de la sunet au deschis un singur microfon, al celui ce cânta vocea a doua. A ieşit o catastrofă! Telespectatorii au crezut că ne-am tâmpit.

De atunci am jurat: eu nu mai cânt live în emisiuni. Şi îţi spune un om cu 55 de ani pe scenă, nu se poate cânta oricând live bine! E una s-auzi cum merge tancul pe stradă, şi alta s-auzi muzical! Cine poate cânta bine live, cântă bine şi play-back. Vine o vreme, oameni suntem! Unii pot, aţii nu. Iar după 60-70 de ani nu mai poţi cânta ca la tinereţe.

- Care vă e cântecul favorit?

- Aş fi nedrept, eu pe toate le iubesc!

- În 2008 aţi primit „Discul de aur” pentru cele 10.000 de albume de „Selecţiuni” vândute. De ce aţi schimbat registrul romantic cu cântece de lume în albumul „M-aţi otrăvit cu apă”?

- „M-aţi otrăvit cu apă” este ceva ce eu nu am mai făcut. În timp, dacă vrei să exişti trebuie să dai şi ceva nou. Trebuie să şochezi, dar să fii pe glasul tău.

- Contrar superstiţiilor, „Pisica neagră” v-a purtat noroc.

- „Pisica neagră” e cea mai cerută piesă la concerte. Eu am avut puterea să nu mă uit la sonoritatea numelui compozitorului. Am luat piesa asta de la Paul Dumitrescu, doctor veterinar. E o mare bucurie că la vârsta asta fac piese care rămân. 

- Spectacole în ţară, apariţii în emisiuni pe TVR Internaţional, la Naţional TV, B1, filmări, emisiuni săptămânale la TV Galaţi, de unde atâta energie?

- Frank Sinatra aproape că a murit pe scenă. Spunea Mirabela Dauer că, dacă Frank ar fi trăit în România, nu ar fi cântat, că l-ar fi eliminat. Cică sunt dinozauri cei care au trecut de 40 de ani. Păi dacă ei sunt dinozauri, eu sunt Tutankamon!

Să ştii că un interpret se naşte, trăieşte şi moare odată cu generaţia lui. Am avut bucuria şi norocul să cânt multor generaţii. La spectacole, unii vin din plăcere, alţii din curiozitate. Primul drept al spectatorului este să nu-i placă, dar are şi dreptul să asculte ce-i place. Şi chit că vor râde mulţi, unora le place Jula!

Eu nu sunt supărat pe cei care nu mă plac, jur! Charles Aznavour are peste 80 de ani şi are spectacole cu câte 5.000 de spectatori. Nu ştiu dacă vreau să fiu Aznavour, dar nu mă las. Nu mă duc în parc să citesc ziarul. Şi, ce e urât să mori pe scenă?!

- La mulţi ani, maestre, să ne trăiţi şi să ne încântaţi!

*    *    *

Jula –EventT – 55, amânat pe 13 iunie

Duminică, de la ora 18.00, la Teatrul Muzical „Nae Leonard”, gălăţenii vor putea urmări spectacolul de revistă „Se întorc românii acasă”. Spectacolul programat iniţial, „Jula –EventT - 55”, dedicat artistului gălăţean Alexandru Jula cu ocazia împlinirii a 55 de ani de carieră muzicală, a fost amânat.

După cum am aflat de la îndrăgitul artist, spectacolul va avea loc pe 13 iunie. Cu această reprezentaţie se va închide stagiunea Teatrului Muzical „Nae Leonard”.

Citit 808 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.