O provocare lansată public de prefectul Dorin Otrocol, vizând nevoia de spaţiu expoziţional la Galaţi, merită toată atenţia. Mai ales că la vernisajele de la Muzeul de Artă Vizuală trebuie să-ţi lungeşti gâtul ca să poţi vedea şi auzi prezentarea!
La ultimul vernisaj, cu o afluenţă mare a publicului, a fost şi mai înghesuială decât de obicei, astfel că numai ridicându-te pe vârfuri sau… privind printre picioare se putea urmări ceea ce se întâmplă, iar miniconcertul superb al profesoarei Viorica State a putut fi mai mult ascultat, nu şi privit, din cauza aglomeraţiei dintr-o sală mult prea mică. Sălile Muzeului de Artă Vizuală sunt amplasate ca într-un serial comic TV, "La bloc", lângă chivuţele din piaţă şi peste drum de un sex shop! Cum să se descurce organizatorii de expoziţii de aici, când publicul vine, normal, la vernisaje?
La vernisajul amintit, cel al plasticianului Sergiu Dumitrescu, prefectul Dorin Otrocol a aruncat public mănuşa: "Aş lansa o provocare pentru toţi prietenii mei şi ai lui Sergiu, şi pentru autorităţi (preşedintele Consiliului Judeţului fiind de faţă, nu însă şi primarul Galaţiului). Cred că sala asta este prea mică pentru lumea artistică a Galaţiului. Şi poate că, pe un proiect european bine gândit, Consiliul Judeţean, Consiliul Local şi Primăria pot face face o sală mai mare de expoziţii, în care toţi artiştii Galaţiului, şi nu numai, să fie prezenţi". De faţă fiind şi arhiepiscopul Î. P. S. dr. Casian Crăciun, directorul muzeului, Dan Basarab Nanu, a făcut un apel asemănător: "Înalt Prea Sfinţia Voastră, vă rog să mediaţi ce a spus domnul prefect, ca să se poată transpune în practică".
Proiect în aşteptare
Dacă o sală încăpătoare de expoziţii şi poate de spectacole este necesară, nu trebuie să uităm de proiectul deja conceput al unei noi clădiri, moderne, necesare singurului muzeu de acest fel din ţară! Superbul proiect al unei viitoare clădiri (arhitectul său, Dan Ujeucă, a fost prezent şi la vernisaj), îndrăzneţ şi potrivit artei moderne, pe o suprafaţă de 2.800 mp şi cu patru nivele, cu săli mari de expoziţie, depozite, laboratoare de restaurare, ateliere pentru plasticieni, spaţii pentru discipline intermedia, s-a cam dus pe apa Sâmbetei în momentul în care s-a constatat că terenul ales (cam în afara oraşului…), Parcul Rizer, nu era destul de stabil. Mai precis, nu fusese prevăzut cu rigolă de scurgere a apei de ploaie, iar modificarea proiectului nu mai putea fi acceptată de finanţatorul european. Între timp, Parcul Rizer a rămas (cu adevărat, acum) parc şi nu s-a mai vorbit de un nou amplasament.
Proiectul fusese depus pentru o finanţare de circa trei milioane euro pe axa România-Moldova-Ucraina, iar Consiliul Judeţului a aprobat o cofinaţare de circa şase milioane de euro. "Acest proiect este în continuare pe lista de aşteptare, nu este respins", declara directorul Nanu. Şi este blocat "din motive care nu ţin de Galaţi, pur şi simplu sunt blocate toate proiectele pe această linie de finanţare."
Necazurile actuale ale Muzeului de Artă vin dinspre spaţiul insuficient de expunere şi depozitare a lucrărilor, 7.836 de piese de artă fiind mutate, iar unele sculpturi rămânând găzduite în spaţii precum cel al Facultăţii de Inginerie. La parterul şi la etajul de la blocul V3, cu suprafeţe de câte 280 de mp fiecare, trebuie să încapă cât mai mult din ce era expus în vechea clădire de pe Domnească, de peste 1.000 mp.
"Trebuie să găsim un loc care să pună viitorul muzeu în valoare", declara în 2012 şi primarul Marius Stan, când s-a abandonat ideea de a se construi în Parcul Rizer. Din păcate, în peste doi ani, locul încă nu s-a găsit!