Catedrală vie cu vitralii de tei

Catedrală vie cu vitralii de tei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Imediat după Rusalii, sărbătorim „Sfânta Treime”, zi în care câteva mii de pelerini gălăţeni şi brăileni - mărturisitori ai Dreptei credinţe - îşi îndreaptă paşii înspre Mănăstirea „Sfânta Treime” din Buciumeni, judeţul Galaţi.

Anul acesta s-au aflat la „Sărbătoarea Tinereţii” din Eparhia Dunării de Jos, iniţiată de Arhiereul locului - Prea Sfinţitul Casian Crăciun -  mai mulţi elevi din Eparhia vecină, a judeţului Tulcea. Mărturisitori ai credinţei au fost pelerini din multe colţuri ale eparhiei, ale ţării; unii cu dor de rugăciune, alţii ducând cu ei vizibile probleme de sănătate. Cu toţi însă cu dorinţa de a fi în comuniune cu Dumnezeu, cu Arhiereul locului şi  cu impresionantul sobor preoţesc care slujeşte la această sărbătoare.

Dor de frumuseţi nepieritoare

„Am venit să mă împărtăşesc din frumuseţile nepieritoare ale liturghiei noastre ortodoxe, ne-a spus doamna Andreea Popa din Galaţi. Să iau măcar cu împrumut puţină lumină din seculara pădure de tei de la Buciumeni…”

„Am venit pentru întâia dată aici şi   pot spune că am trăit o experienţă aparte, ne-a mărturisit Gabriel Dima, elev la Liceul  Gr. Moisil din Brăila. Aici, la Buciumeni, pădurea este verde şi tânără,  totul este învăluit de lumină, toate sunt dătătoare de viaţă, iar rugăciunea a fost ca un dar venit din Cer. Cred că toţi trebuie să fim mai aproape de  Dumnezeu, că dacă avem credinţă, avem şi sănătate…”

Tămăduire pentru trup şi suflet

În faţa mea, un bărbat abia îşi mişca picioarele. Dar în ciuda neputinţelor fizice, nu dă semne de durere, de apăsare… „Am pornit încă de dimineaţă la rugăciune, împreună cu copii mei, ne-a spus domnul Ion Stanciu, în vârstă de 85 de ani, din Tecuci. Totul a fost  deosebit, frumos. Duhul lui Dumnezeu a fost cu noi şi mă bucur că mi-a ajutat Cel de Sus să vin şi-n acest an la rugăciune. Când slujeau preoţii, L-am simţit pe Dumnezeu  alături de mine, cu mine”. 

„Am venit cu părinţii mei ca să ne întâlnim cu Dumnezeu şi cu Sfântul Vasile cel Mare ca să Le mulţumim pentru grija pe care ne-o poartă. Suntem aici şi pentru că prea frumos slujeşte Prea Sfinţitul Casian”, ne-a spus Irina Pană, de 7 ani, din Lopătari, judeţul Buzău.

„Noi suntem icoane vii”

În Ziua Prea Sfintei noastre Treimi, prin rugăciunea Arhiereului locului şi a întregului sobor preoţesc, oamenii, dar şi bătrânul codru iarăşi întinerit s-au transfigurat într-o Catedrală verde şi vie „cu vitralii foşnitoare”, remarca Prea Fericitul Patriarh Daniel în mesajul transmis tinerilor participanţi la manifestarea de la Buciumeni.

Referindu-se la învăţătura Sfinţilor Capadocieni, Arhiereul locului a vorbit despre frumuseţea nepieritoare pe care ne-a adus-o în lume Unul - Dumnezeu Cel în Treime - Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. „Înalta teologie a Sfinţilor Vasile cel Mare şi Grigorie de Nyssa - fratele său - ne ajută să înţelegem că stăm la rugăciune  ca să ne împărtăşim de Hristos, în această Catedrală vie care este zidită din trupurile noastre, care nu are icoane, ca orice biserică, fiindcă noi suntem icoane vii. Fiindcă omul „este o icoană în care se văd culorile frumuseţii lui Dumnezeu”.

Supremă frumuseţe  care vine de Sus şi pentru Care, la Buciumeni, aleargă an de an mii de pelerini.

Binecuvântarea Patriarhului

Închinată Prea Sfintei noastre Treimi, această sărbătoare s-a impus  la nivelul Eparhiei Dunării de Jos imediat după 1990. „Dialogurile duhovniceşti”, aflate la a XV-a ediţie, adună de la an la an la Mănăstirea Buciumeni -  în medie - aproximativ o mie de tineri din Eparhia Dunării de Jos. Manifestarea a depăşit însă de mulţi ani hotarele Eparhiei noastre.

Şi în acest an, tinerii au primit binecuvântarea Prea Fericitul Daniel - Patriarhul Biserici Ortodoxe Române, care l-a felicitat pe Arhiereul locului şi le-a recomandat elevilor să urmeze exemplul albinelor, după sfatul şi învăţătura Sfântului Vasile cel Mare.

Citit 837 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.