Pictorul Spirescu şi retrospectiva eminescieană

Pictorul Spirescu şi retrospectiva eminescieană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Amintiri despre Enescu, Mantu şi Vieru, printre prieteni… *  Enescu a cântat la premierea studentului Spirescu *  Pictorul vrea să-l sunăm peste… 50 de ani *

Retrospectiva eminesciană 1889 – 2009, vernisată luni seara la Galeriile „Mantu”, înseamnă adunarea, la un loc, în primul rând, a tablourilor cu teme din opera Poetului, atât din colecţia personală a autorului, pictorul şi profesorul Nicolae Spirescu, cât şi din cele donate de dumnealui Bibliotecii „V.A. Urechia”.

Pictori, oameni de cultură şi prieteni au venit să-l omagieze pe maestrul la senectute care, cu umor, i-a sfătuit să-l sune şi atunci când îşi vor serba ziua de naştere… peste 50 de ani. Au fost şi accente  mai dramatice la lansare – pictorul a povestit cum poetul Grigore Vieru a fost la vernisajul expoziţiei din 1989 dedicată lui Eminescu şi atunci nu a putut duce expoziţia şi la Chişinău. După Revoluţie, aceasta ajungea în Italia…

Pictorul Spirescu a mai povestit şi că a fost premiat în tinereţe chiar de Enescu,  pentru o lucrare a sa dedicată lui Eminescu. De altfel şi portretul lui Enescu figurează la loc de cinste în expoziţie, alături de Ciprian Porumbescu, a cărui „Baladă” a cântat-o Enescu atunci, la premieră. Şi alături stă tabloul celebrului dirijor Sergiu Celibidache…

Dl Spirescu l-a cunoscut – au lucrat împreună – şi pe Nicolae Mantu. Luni, pictorul gălăţean a făcut încă odată apel la gălăţeni, să conlucreze întru înfiinţarea casei memoriale dedicate marelui pictor, în fosta casă a acestuia.

Şeful Comisiei pentru cultură a Consiliului Local Galaţi, dr. Gheorghe Bugeac, a mărturisit, cu această ocazie, admiraţia pentru omul Spirescu: „Un adevărat artist mare este şi naţionalist, în sensul cel mai bun al cuvântului!”

Într-adevăr, profesorul Spirescu ne-a ţinut luni şi o frumoasă lecţie de istorie. Maestrul a povestit şi despre cei 20 de domnitori pe care i-a pictat, inspirat de frescele din bisericile pe care aceştia le-au ridicat, domnitori care aşteaptă încă, plini de praf, să fie primiţi de vreo instituţie… 

Criticul de artă Mariana Cocoş Tomozei a vorbit despre pictorul Spirescu şi despre pânzele expuse. Nicolae Spirescu „a creat tradiţii culturale, tradiţii legate de arta plastică, la Galaţi. Nu este un lucru uşor!” Domnia sa a creat, alături de Nicolae Mantu, un prim nucleu al artiştilor plastici gălăţeni.

Cei prezenţi au primit luni autografe de la plastician, pe albumul său de pictură şi grafică, care cuprinde aproape o viaţă întreagă de pictor. Albumul este prefaţat de prof. univ. dr. Constantin Frosin, Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor.

Citit 1095 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.