Un prozator gălăţean a fost premiat la Constanţa

Un prozator gălăţean a fost premiat la Constanţa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cadrul unei ceremonii desfăşurate la Muzeul de Artă din Constanţa, scriitorul gălăţean Apostol Gurău a primit, pe 23 aprilie, Premiul „Opera Omnia” din partea Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR), al cărei membru este. Este, de fapt, al doilea premiu al filialei dobrogene pe care în primeşte gălăţeanul. Diploma este semnată acum de Angelo Mitchievici, preşedintele juriului care a acordat premiul şi al filialei USR, prozator, critic literar şi eseist, lector la Facultatea de Litere şi Teologie a Universităţii "Ovidius". Iar trofeul este o frumoasă sculptură.

Născut în zodia Scorpionului, în 1940, la Independenţa, cu o viaţă petrecută la catedră, unde a predat limba română, prozatorul a împlinit 75 de ani în noiembrie şi scrie în continuare. Acum, pregăteşte editarea unei trilogii, numite „Între secole”. Primul volum, am reuşit să aflu, este „o istorie reconstituită” a producerii… bombei atomice româneşti. Cu ani în urmă, gălăţeanul a stat de vorbă cu un profesor de fizică ieşean, pe care Serviciul de Informaţii Externe al Armatei l-a trimis la Baikonur, Rusia, în China şi Pakistan, pentru a lua date necesare pentru ca şi România socialistă să fabrice bomba atomică. Profesorul a întâlnit în URSS nişte savanţi unguri care vorbeau despre bombe atomice… "de servietă" cu care să distrugă capitalismul. Al doilea volum, promis mai demult, vorbeşte despre controversatul episod al arestării „Guvernului” provizoriu al Revoluţiei, al cărui preşedinte fusese ales scriitorul, puterea fiind atunci preluată de o conducere militară. Un al treilea volum tratează soarta emigranţilor români.

Din 1984, Apostol Gurău este membru USR, unde  a fost primit cu căldură de gălăţeanul Ovid S. Crohmălniceanu. Îşi aminteşte şi acum examenul de primire: "Juriul era ca la Academie: Eugen Simion, Nicolae Manolescu, Mircea Zaciu, lume bună de tot".

Citit 910 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Mai 2015 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.