* Imobilele vor fi vândute, iar noii proprietari vor avea obligaţia să restaureze şi să conserve monumentele istorice sau de arhitectură
Galaţiul riscă să-şi piardă clădirile cu statut de monument istoric şi de arhitectură, care se degradează pe zi ce trece, lăsate de izbelişte (voit sau nevoit) de proprietari, devastate de hoţi sau prinse în litigii juridice interminabile. Printre deţinătorii unor asemenea construcţii valoroase se află şi Primăria municipiului Galaţi.
Aleşii locali au găsit, însă, o soluţie, pentru restaurarea acestor clădiri, fără a cheltui vreun ban de la bugetul local. Recent, consilierii au aprobat Regulamentul privind procedura de vânzare a bunurilor imobile, teren cu construcţii, bunuri proprietate privată a municipiului Galaţi. Justificarea autorităţilor este aceea că „o parte dintre acestea se află într-o stare avansată de degradare din cauza lipsei utilizării şi nu mai prezintă siguranţă de exploatare, anual cheltuindu-se din bugetul local sume de bani pentru asigurarea pazei lor”.
Licitaţie publică deschisă
Conform hotărârii adoptate, vânzarea se va face prin licitaţie publică deschisă sau licitaţie publică deschisă cu strigare, cu clauză suspensivă pentru clădirile din teritoriul administrat de municipiul Galaţi, clădiri cu statut de monument istoric şi de arhitectură. Clauza suspensivă înseamnă că noul proprietar al imobilului, cumpărătorul, are obligaţia să restaureze şi să conserve monumentul istoric sau de arhitectură în integralitatea lui, într-o perioadă de timp stabilită în contract, după un proiect agreat de Instituţia Arhitect Şef şi Direcţia Judeţeană de Cultură. În caz contrar, imobilul îi va fi luat fără pretenţii şi va reveni în proprietatea municipiului Galaţi.
Preţul
Aleşii locali sunt cei care decid ce imobile vor fi vândute şi cum, pentru că ei vor aproba totul prin hotărâre a Consiliului Local. Preţul de pornire a licitaţiei publice va fi cel stabilit prin raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat. Comisia de adjudecare va fi nominalizată prin dispoziţie a primarului, la fel şi componenţa comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor formulate împotriva actelor adoptate de comisia de adjudecare.
Regulamentul are dispoziţii clare pentru situaţiile în care la licitaţii nu se prezintă cel puţin doi competitori sau când preţul este mai mic decât cel de pornir. Astfel, în cazul în care nici la a treia licitaţie nu se oferă cel puţin preţul minim de pornire, bunul imobil se consideră retras de la vânzare, încheindu-se proces-verbal de constatare. Declanşarea unei noi proceduri de vânzare a bunului va fi aprobată prin Consiliul Local. Preţul de adjudecare a bunului imobil se achită fie integral în termen de maximum 30 zile de la data încheierii licitaţiei, fie în rate lunare, caz în care eşalonarea se face pe cel mult 12 luni consecutive.
Potrivit Biroului de Presă al Primăriei, lista cu imobilele din domeniul privat ce vor fi scoase la vânzare este în curs de realizare.
Campania VL "Comori de patrimoniu": Palatul Urechia, Sala Stalin, Teatrul „Tardini” (FOTO)