Istoria culturală naţională, marcată la Galaţi: O nouă placă comemorativă

Istoria culturală naţională, marcată la Galaţi: O nouă placă comemorativă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Luni, 15 iunie, după comemorarea "Poetului naţional” la Galaţi, vine şi rândul la omagiere pentru un cronicar literar de marcă: Ovid S. Crohmălniceanu, născut în oraşul nostru pe 16 august 1921 şi plecat la cele veşnice pe 27 aprilie 2000, la Berlin - un foarte important critic şi istoric literar de talie naţională.

Luni, la imobilul din strada Portului nr. 3, va fi dezvelită o placă comemorativă din marmură, ocazie cu care va fi oficiată şi o slujbă de pomenire, în prezenţa unor intelectuali gălăţeni iubitori ai valorilor culturale locale. Iniţiativa îi aparţine unui fost student al criticului gălăţean recunoscut naţional, managerului Bibliotecii „V. A. Urechia”, prof. dr. Zanfir Ilie, care a comandat placa pe cheltuială proprie, lucrarea fiind realizată în numai cinci zile de când i-am relatat despre identificarea casei în care a locuit Crohmălniceanu, propunând marcarea apartenenţei la Galaţi a profesorului şi criticului dispărut!

Prof. Zanfir a urmărit de altfel personal şi din punct de vedere… critic fenomenul literar gălăţean, în 2013 publicând la Editura "Convorbiri literare" din Iaşi volumul "Galaţiul în spaţiul cultural naţional". Cu sprijinul Comisiei de Cultură a Consiliului Local şi cu deschiderea proprietarului, doamna Viorica Ranghilov, gălăţeanul a adus astfel un dar necesar urbei noastre.        

Citit 1175 ori Ultima modificare Marți, 16 Iunie 2015 09:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.