(FOTO) Comemorarea lui Eminescu - Teii au înflorit la Galaţi pentru Marele Poet

(FOTO) Comemorarea lui Eminescu - Teii au înflorit la Galaţi pentru Marele Poet
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Teii din Parcul Eminescu au fost primii care au înflorit, ieri, pentru Poet, apoi s-au depus flori, la ceremonia de comemorare a lui Mihai Eminescu. Mulţi copii, câţiva scriitori, public, autorităţi. Părintele Eugen Drăgoi, unul dintre fiii săi, pr. Florin Drăgoi şi un grup de elevi de la Seminarul Teologic au săvârşit o slujbă de pomenire a „robului lui Dumnezeu, Mihai”.

Lângă prima statuie din ţară ridicată lui Eminescu, sub tei, directorul Bibliotecii „V. A. Urechia”, Zanfir Ilie, a fost amfitrionul, care l-a evocat pe poet la 126 de ani de la urcarea sa la Cer („Să nu-l uităm pe Eminescu, să-l citim, să-l recitim!”). A urmat preşedintele Consiliului Judeţului, Nicolae Bacalbaşa: „Eminescu este întruchiparea românismului, în sensul bun al cuvântului. Din această cauză, Eminescu a fost violent contestat de duşmanii neamului românesc”.

Prezidentul a simţit nevoia să-l apere „la baionetă” pe poet, atacându-i criticii şi detractorii contemporani („nişte prostituate intelectuale”), care l-au comparat cu un schelet din dulapul culturii, preşedintele pomenindu-l în clar doar pe Vladimir Tismăneanu şi avertizându-ne apocaliptic: „Avem curaj pentru că suntem aici, pentru că în curând toţi cei care îl vor omagia pe Eminescu vor fi consideraţi un pericol, nu pentru neam, ci pentru duşmanii neamului”. A grăit şi părintele-cărturar Eugen Drăgoi, lăudând darurile lui Eminescu, păstrătorul de limbă, neegalat în 126 de ani. A recitat iubitul actor Lică Dănilă. Micuţii elevi ai Şcolii nr. 28, fostă „Mihai Eminescu”, au încheiat evenimentul cu un recital de poezie.

Citit 2835 ori Ultima modificare Luni, 15 Iunie 2015 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.