„Dor de Eminescu”

„Dor de Eminescu”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Expoziţie cu imagini de epocă, la „V.A. Urechia” *

O galerie de portrete – fotografii şi portrete în pictură şi grafică, mai mult sau foarte puţin cunoscute, va putea mulţumi ochiul gălăţenilor care vor vedea expoziţia, deschisă astăzi, 15 iunie, la Biblioteca „V.A. Urechia”, la etajul întâi, sub genericul „Dor de Eminescu”.

Este vorba despre portrete apărute în publicaţii foarte vechi, din câte am aflat de la şefa secţiei Colecţii Speciale, Valentina Oneţ. Semnează graficieni ca Ligia Macovei, Spiru Verbulescu şi alţii, începând cu anul morţii poetului, dar vor putea fi văzute şi fotografii antume ale lui Mihai Eminescu. 

Reproducem mai sus (foto 1) una dintre imaginile expoziţiei: o pagină a revistei „Familia”, de la Pesta, care publica, în 1885, chiar pe copertă, portretul poetului deja suferind. Editorul publicaţiei, Iosif Vulcan, povesteşte în pagina 14 cum a primit de la tânărul poet de 16 ani, din Bucovina,  o primă poezie. Mai jos, este publicat  poemul „Epigonii”…

Bucovina: semnul trecerii Poetului…

Am avut ocazia să fotografiez acum câţiva ani placa memorială, inscripţionată în ruseşte (foto 2), instalată în plină epocă sovietică, pe peretele liceului din Cernăuţi, acum Ucraina, la care Eminescu a studiat între 1860 şi 1963, avându-l ca dascăl pe Aron Pumnul, şeful catedrei de Română. Pe atunci Ober Gymnasium, liceul german din Cernăuţi aminteşte şi astăzi despre trecerea poetului nostru naţional.

Galaţiul, pe unde tânărul poet a trecut, ca sufleor în trupa întemeietoare de teatru la malurile Dunării, condusă de Fani Tardini şi de fraţii Alexandru şi Ioan Vlădicescu, ar merita şi el un  astfel de semn.

Ne mândrim însă cu prima statuie din ţară ridicată poetului, în 1911, şi cu un „Omagiu” tipărit în 1909, la 20 de ani de la stingerea sa pământească, scos de sub tipar de un Comitet al Comemorării. Document retipărit anul trecut de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi.

Citit 693 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.