Zonă arheologică extrem de bogată, la Chişinău

Zonă arheologică extrem de bogată, la Chişinău
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În iulie 2009, în zona Valea Morilor din oraşul Chişinău au avut loc descoperiri importante pentru arheologii ţării vecine. Au fost găsite rămăşiţele unor civilizaţii din diferite epoci ale istoriei, datând din Paleolitic până în secolul al XIX-lea.

De aceea, Valea Morilor, zona în care au avut loc săpăturile arheologilor de la Academia de Ştiinţe a Moldovei (ASM), este de mare interes pentru specialiştii în domeniu. Sergiu Bodean, cercetător al Institutului Patrimoniului Cultural al ASM, conducătorul şantierului arheologic a declarat pentru historia.ro: „Primele descoperiri datează din mileniul V î.e.n. - resturile unei locuinţe şi două gropi din care am recuperat vase întregi, statuete antropomorfe unicat pentru teritoriul Republicii Moldova”.

Grupul de experţi a avut primele descoperiri în Valea Morilor, lucrând pe cont propriu, fără sprijin din partea statului. Sergiu Popovici, arheolog care a lucrat la săpături a declarat: „Am descoperit vestigii ale culturii Dridu, o populaţie prin excelenţă românească, răspanditâ pe tot teritoriul Republicii Moldova si pe cel de lânga Prut, spre Carpaţi, în stepele Bugeacului şi Bărăganului, până în curbura Carpţilor. Această cultură a stat la bazele cristalizării etosului românesc”.

Experţii consideră zona Valea Morilor din Chişinău un patrimoniu imens pentru promovarea Republicii Moldova, de pe urma căreia ţara ar avea foarte multe de beneficiat.

Citit 1098 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iunie 2015 13:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.