Un SIMBOL ARTISTIC al judeţului Galaţi RISCĂ să nu mai poată urca pe scenă din cauza SĂRĂCIEI

Un SIMBOL ARTISTIC al judeţului Galaţi RISCĂ să nu mai poată urca pe scenă din cauza SĂRĂCIEI
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În urmă cu 24 de ani, lua fiinţă la Piscu un grup artistic care avea să devină unul dintre cele mai cunoscute ansambluri vocale: 20 de fete cu vârste de la 7 la 18 ani au format grupul "Colindiţa", sub coordonarea educatoarei Bălaşa Frumuşanu. Cu un repertoriu care a crescut de la an la an şi care a ajuns că cuprindă piese de la folclorul local la muzică uşoară, "Colindiţa" a făcut cunoscută comuna Piscu în toată ţara, dar şi peste hotare. De aproape un sfert de veac, nu este festival la care "Colindiţa", care între timp s-a reînnoit cu noi generaţii de fete talentate, să nu ia premii, detronând alte ansambluri cu tradiţie.

"Repertoriul nostru cuprinde acum peste 40 de piese, din toate genurile. La Festivalul "Tudor Pamfile", am luat primul loc în fiecare an, din 1993. Am fost la zeci de festivaluri în ţară, de la Câmpulung Muscel la Botoşani. Am participat la concursuri la Cahul şi în Bulgaria, de unde ne-am întors cu rezultate excepţionale", enumeră Bălaşa Frumuşanu câteva dintre realizările ansamblului.

Din nefericire, odată cu criza care şi-a pus amprenta asupra bugetelor locale, administraţia nu mai poate susţine activitatea ansamblului. "Singurul lucru pe care am încercat şi am reuşit până acum să îl facem a fost să le plătim transportul la festivaluri. Mai mult nu putem", explică edilul Ştefan Vlad.

Lipsa banilor face ca ansamblul să resimtă o acută lipsă de costume populare, absolut necesare prezentării la concursuri. În aceste condiţii, un suport material devine esenţial pentru ansamblu. "Costumele sunt foarte scumpe şi cu greu am reuşit să facem rost de câteva piese. Ne trebuie ii pentru fete, pentru că cele existente sunt foarte degradate, iar confecţionarea costă foarte mult. Din păcate, fără costume corespunzătoare nu putem să mai urcăm pe scenă", conchide Bălaşa Frumuşanu.

Citit 1858 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Iulie 2015 09:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.