Galaţiul are bibliotecă pentru copii

Galaţiul are bibliotecă pentru copii
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ieri, 20 iulie, dis-de-dimineaţă, s-a tăiat panglica unei noi biblioteci, una pentru cei mici, dar unde şi cei mari găsesc carte, film, înregistrări audio, computere branşate la internet, jocuri şi câte şi mai câte - Filiala Municipală pentru Copii a Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia”, din Ţiglina I. Şi unde putea sta mai bine o bibliotecă pentru copii decât chiar în coasta Orăşelului Copiilor, deocamdată încă şantier în lucru, dar care urmează şi el să se deschidă în sfârşit pentru bucuria picilor şi salvarea părinţilor…

Şi n-ai cum să te rătăceşti, pentru că sunt mai multe indicatoare şi panouri care anunţă biblioteca şi te îndrumă decât are orice altă instituţie: începând din strada Regiment 11 Siret, eşti îmbiat la tot pasul s-o coteşti spre carte!

Duminică dimineaţă, l-am surprins acolo pe managerul Bibliotecii Judeţene, prof. dr. Zanfir Ilie, inspectând lucrările, căci încă se mai lucra la aleile spre noul sediu, cândva Clubul Sidex, devenit Clubul ArcelorMittal, clădire lăsată în ultimii ani în paragină.

Cum biblioteca a avut nevoie de un spaţiu, Combinatul siderurgic i l-a oferit pe acesta, în regim de comodat, iar Primăria a înţeles să vină în ajutor, suportând cheltuielile de reabilitare a clădirii, de asfaltare a aleilor, vopsire a bordurilor. Ieri, numeroasa asistenţă s-a adunat în faţa intrării în noua instituţie, unde a fost săvârşită o slujbă de pomenire şi a fost tăiată panglica inaugurală.

Eveniment onorat la vârf

Au onorat evenimentul chiar primarul municipiului, Marius Stan, deputatul Florin Pâslaru, vicepreşedintele Consiliului Judeţului, Marian Vicleanu, numeroşi consilieri judeţeni şi locali, scriitori, oameni de afaceri, profesori, elevi în costume populare sau în ţinută de vacanţă.

După slujba de sfinţire, vorbind precum un erudit, părintele Costică Carp, de la Biserica "Pogorârea Sfântului Duh" din vecinătate, a numit spaţiul „un loc înălţător, pe care dumneavoastră, la modul cel mai frumos, l-aţi îngrijit, pentru ca omul să simtă adevărata valoare a culturii, a cărţii, adevăratul „miros” pentru cultură, pentru învăţătură. E foarte bine că lucruri de felul acesta sunt atât de multe în oraşul nostru şi, daţi-mi voie, domnule primar, ca, împreună cu cei care vă iubesc şi cu cei care nu vă iubesc, să vă felicităm pentru că lucrurile frumoase sunt ca piatra care stă în apă, bate apa în ea şi nu se sfărâmă". Cultura şi învătătura vin de la Dumezeu, a mai spus părintele, invocând şi celebra frază „La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul”, după cum spunea Sf. Ioan evanghelistul, chiar în faţa celor cere „se ocupă de cuvânt”, bibliotecari şi cititori.

Filiala se poate lăuda cu peste 65.000 de documente diverse, într-o colecţie enciclopedică, cu 12 computere, copiatoare, instalaţii de printat etc. şi cu asistenţa bunilor bibliotecari. Evenimentul s-a petrecut fără un strop de ploaie (în interiorul luminos binecuvânta însă aerul condiţionat!), chiar în zi de Sf. Ilie, însă cum managerul bibliotecii nu are acest nume ca nomen de botez, cum au crezut cei care l-au felicitat ieri, ci pe acela de familie, sărbătorit nu a fost directorul, ci Cartea, deschisă acum în mod special celor mici şi jucăuşi.

Foto Victor Cilincă

Citit 3306 ori Ultima modificare Luni, 20 Iulie 2015 19:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.